Ofensiva marginalilor
De când la putere în R. Moldova a venit Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), inamicii unei societăţi democratice au simţit că a venit şi vremea lor. Astfel, pe lângă opoziţia comunistă, care încearcă prin orice mijloace să demonstreze populaţiei că forţele democratice au distrus tot ce au construit ei în opt ani de zile, la rampă ies fel de fel de partide mici, cu lideri care, în zilele obişnuite, stau ascunşi de ochii lumii. Sunt partide care, în timpul scrutinelor, nu obţin nici măcar votul propriilor membri. Marginalii folosesc masele pentru a striga isteric că vor pensii şi salarii mari, că guvernarea nu respectă legea etc. Astfel, unii „patrioţi” s-au activizat exact atunci când a avut loc un incident la frontiera de Vest a republicii şi au cerut expulzarea ambasadorului român, „uitând” cu desăvârşire de crime cu implicarea „pacificatorilor” ruşi. Este limpede pentru oricine că acţiunile lor sunt finanţate şi dirijate de structuri antinaţionale. Tocmai de aceea asemenea „activişti politici” – fără a le nega dreptul la manifestaţii şi întruniri -, au fost numiţi „marginali”. Pentru că ofensiva lor agresivă urmăreşte scopuri care nu au nimic în comun nici cu democraţia, nici cu drumul european al RM…
Partidul Comuniştilor: „Jos Aliansul!”
Pe 18 noiembrie 2011, zi în care urma să aibă loc alegerea preşedintelui ţării, PCRM a pornit o serie de proteste împotriva coaliţiei de la guvernare. Comuniştii cereau, de fiecare dată, demisia Alianţei, micşorarea tarifelor, majorarea pensiilor şi salariilor. Ei au anunţat, tot de fiecare dată, că vor continua protestele până când AIE va pleca de la putere. Pentru perioada sărbătorilor de iarnă bolşevicii şi-au luat, totuşi, o pauză. Recent, însă, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că manifestaţiile vor fi reluate. Chiar dacă PCRM este o formaţiune pentru care votează aproape jumătate din populaţia ieşită la urnele de vot, acesta trebuie trecut în categoria „marginalilor”, ca să nu mai revină în fruntea ţării, deoarece actuala criză politică, socială şi economică a fost provocată anume de deputaţii comunişti. Amintim că aceştia refuză cu încăpăţânare să participe la alegerea şefului statului.
„Patrioţii Moldovei” strigă şi tac
Incidentul de pe 15 ianuarie 2012, de la Vama moldo-română Giurgiuleşti-Galaţi, i-a scos din hibernare pe „patrioţii” Moldovei. „Nu vrem sânge!” şi „Vrem dreptate!”, au scandat câţiva reprezentanţi ai PPM două zile mai târziu în faţa Ambasadei României la Chişinău, cerând expulzarea ambasadorului Marius Lazurca. Paradoxal sau nu, dar exact aceleaşi persoane au tăcut mâlc atunci când, în prima zi a acestui an, la aşa-zisul hotar de pe Nistru un „pacificator” rus l-a împuşcat mortal pe Vadim Pisari, de 18 ani. Şi chiar dacă aveau o pancartă pe care scria că „Omorul este crimă” (de parcă noi nu ştiam), aceştia nu au scos niciun cuvânt în adresa ambasadorului rus Valeri Kuzmin, care, spre deosebire de omologul său român, a făcut concluzii pripite şi chiar tendenţioase pe marginea cazului de la Nistru. Ieri, „marginalii” de la PPM s-a adunat iarăşi în faţa sediului Ambasadei României, pledând, de data aceasta, pentru „Moldova Mare”.
V. Klimenko, a cincea „roată la căruţă”
De parcă nu ne era de ajuns „atitudinea civică” a „patrioţilor Moldovei”, zilele acestea a reapărut în public un alt reprezentant al „coloanei a cincea” a Moscovei, Valeri Klimenko. Şi nu ştim ce să credem mai mult – că îl doare foarte tare inima pentru că poliţistul de frontieră de la Vama Giurgiuleşti-Galaţi a încălcat legea sau că a dorit să sară în apărarea ambasadorului său, acelaşi Kuzmin – „unul dintre cei mai buni pe care i-a avut Moldova”, în cazul omorului de la Nistru. În opinia lui, Vadim Pisari şi-a meritat destinul, deoarece a încălcat legea. Iar Guvernul nu trebuia să acorde acel ajutor financiar, de 100 de mii de lei, familiei decedatului…
Chişinăul, bântuit de fantome
După mai mulţi ani de „ilegalitate”, Iurie Roşca a revenit, la începutul acestei săptămâni, cu proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale – de data aceasta, nu contra comuniştilor, ci a partidelor din Alianţa pentru Integrarea Europeană. Mitingul a fost organizat de către Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei, condus de fostul preşedinte al PPCD ca răspuns la intenţia AIE de a organiza, în aprilie, un referendum pentru modificarea Constituţiei. Roşca îi are alături pe Alexei Tulbure, Anatol Plugaru şi Pavel Midrigan, membri ai comitetului. Ei i-au acuzat pe liderii AIE de uzurparea puterii în stat şi de încercarea de a se menţine la conducere prin metode anticonstituţionale. Potrivit poliţiei, la miting s-au adunat vreo 1000 de persoane. E şi de înţeles – doar naivii pot crede că cei care-şi numesc colegii politici „nişte râsuri” luptă pentru „apărarea Democraţiei şi Constituţiei”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!