Actualitate

(OFICIAL) Comisia Europeană a decis să ELIMINE vizele pentru Republica Moldova. Vom călători în UE cu pașaport BIOMETRIC

Această propunere se bazează pe implementarea cu succes de către Republica Moldova a tuturor obiectivelor de referință stabilite în Planul de acțiune pentru liberalizarea regimului de vize.

„Sunt foarte bucuroasă să propun eliminarea obligativității vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova care dețin un pașaport biometric. Doresc să felicit autoritățile Republicii Moldova pentru eforturile depuse pentru implementarea reformelor cheie și realizările importante care le-au făcut. Posibilitatea de a călători în UE fără vize va simplifica și mai mult contactul între oameni și va consolida afacerile, legăturile sociale și culturale dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Sper din tot sufletul că alți parteneri de Est, care-și liberalizarea regimului de vize în UE, vor continua să implementeze reforme pentru realizarea acestui important obiectiv ”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru Afaceri Interne.

Comisarul Štefan Füle, responsabil pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate, și-a exprimat aprecierea pentru partenerii din Republica Moldova în privința implementării cu succes a reformelor care au precedat propunerea de astăzi și a declarat: „Sunt încântat că sunt în măsură să fac această propunere în ajunul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde planificăm, de asemenea, să parafăm Acordul de Asociere și de Liber Schimb cu Republica Moldova. Acestea sunt reperele Republicii Moldova pentru o asociere politică mai strânsă și integrare economică cu Europa, dar și cele care vor aduce beneficii concrete pentru cetățenii moldoveni”.

Propunerea de a elimina obligativitatea vizelor pentru cetățenii moldoveni care dețin un pașaport biometric va fi discutată de către Parlamentul European și Consiliu. Comisia ar susține un acord între de co-legislatori, înainte de sfârșitul actualei legislaturi a Parlamentului European.

Context: de la facilitarea eliberării vizelor la propunerea liberalizării regimului de vize pentru R. Moldova

Ca un prim pas către obiectivul pe termen lung de călătorie fără viză, cetățenii moldoveni s-au bucurat deja de beneficiile unui acord de facilitare a regimului de vize cu Uniunea Europeană începând cu 1 ianuarie 2008 (un acord de facilitare a eliberării vizelor actualizat a intrat în vigoare la 1 iulie 2013).

Acordul de facilitare a vizelor a stabilit o taxă de viză mai mică (35 € în loc de 60 €) pentru toți solicitanții de viză din Republica Moldova și a renunțat la taxele pentru categorii largi de cetățeni, cum ar fi copii, pensionari, studenți, persoane care vizitează membrii familiei ce locuiesc în UE, persoane care au nevoie de tratament medical, operatorii economici care lucrează cu companiile din UE, participanți de schimburi culturale, jurnaliști ș.a. Acordul de facilitare a vizelor, de asemenea, a simplificat și accelerat procedurile și a crescut accesul la vize cu intrări multiple și de lungă durată.

Republica Moldova a ridicat obligativitatea vizelor cetățenilor UE la 1 ianuarie 2007.

Amintim că dialogul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova pentru liberalizarea regimului de vize a fost lansat la 15 iunie 2010 și Planul de acțiune pentru liberalizarea vizelor (VLAP) a fost prezentat autorităților moldovenești în ianuarie 2011.
În al cincilea raport cu privire la punerea în aplicare a VLAP, Comisia a considerat că Republica Moldova îndeplinește toate obiectivele de referință stabilite în cele patru blocuri de-a doua fază a VLAP.

În special, Republica Moldova a finalizat cu succes reforma Ministerului de Interne, a continuat cooperarea judiciară în domeniul penal cu statele membre ale UE și cooperarea polițienească internațională. De altfel, a pus în aplicare un cadru solid pentru aprofundarea cooperării cu Ucraina în domeniul gestionării frontierelor. Autoritățile moldovenești au făcut eforturi serioase de reformarea a legislației cu privire la asigurarea egalității și a Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului, precum și consolidarea biroului Ombudsmanului.

Pornind de la această evaluare și ținând cont de relațiile globale dintre UE și Republica Moldova , în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius din 28-29 noiembrie 2013, Comisia a propus transferarea r. Moldova în lista țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de obligația de a deține viză. Această scutire de vize se aplică doar pentru cetățenii Republicii Moldova care dețin un pașaport biometric.

Numărul de cereri pentru viză de scurtă ședere de tip Schengen din partea cetățenilor Republicii Moldova a rămas stabilă în ultimii trei ani (oscilând între 50- 55 de mii). În același timp, rata de refuz a cererilor de viză a scăzut brusc de la 11,4% în 2010 la 6,5% în 2012. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *