Politică

Oficial european despre o coabitare euro-comunistă la Chișinău: ”Noi lucrăm cu orice guvern care face opțiunea pro-europeană”

Angela Filote explică mențiunea din Raportul privind Mecanismul de ­Cooperare și Verificare referitoare la modul în care trebuie aleși procurorii-șefi prin faptul că negocierile politice eludează transparența și principiul meritocrației.

Referitor la faptul că România rămâne pe ultimele locuri în ceea ce privește atragerea banilor europeni, ambasadoarea Comisiei invocă licitațiile defectuoase, birocrația stufoasă, dar și faptul că funcționarii publici au salarii prea mici și, după ce deprind regulile proiectelor europene, se mută în mediul privat unde primesc salarii și chiar și de 10 ori mai mari. ­

Despre vizita pe care președintele Vladimir Putin o pregătește la Budapesta, Angela Filote spune că e o modalitate prin ­care “Rusia testează solidaritatea ­dintre statele membre ale UE și testează ­principii fundamentale ale UE”. Totuși, reprezentanta UE la București nu e ­îngrijorată de concertul antieuro­pean al Greciei, Sloveniei și Ungariei, care au fost recent avocații Rusiei la Bruxelles: “Sunt un fel de teste de stres”, a precizat Angela Filote.

Întrebat dacă noile situații create de ­invazia Rusiei în Ucraina, de ­atentatele de la Paris și de evoluțiile Statului Islamic ar putea duce la ­închiderea Spațiului Schengen, oficialul a spus că: ”Sunt diverse școli de gândire. Una dintre acestea spune că trebuie să te folosești de tot sprijinul pe care îl poți găsi. Din acest punct de vedere, aderarea României și Bulgariei la Schengen ar aduce un plus la granițe. Alt curent susține că trebuie întărite granițele existente. Noi vom încerca să convingem statele membre să folosească pe deplin instrumentele care există deja în legislația Schengen și abia după aceea să ne gândim dacă vrem să-l facem mai lat sau mai strâmt. În momentul de față, aceste instrumente sunt subutilizate de statele membre. Un studiu pe care l-am făcut arată că schimbul de informații secrete anti-tero nu este suficient folosit„.

Cât ține de șansele R. Moldova de a deveni candidat la ­aderarea în UE, oficialul a spus că ”Tratatul UE spune ca orice stat îndeplinește criteriile de la Copenhaga poate adera la UE. Deci există o ­perspectivă clară europeană pentru R. Moldova. În același timp, știm cât de greu i-a fost României să îndeplinească aceste criterii. R. Moldova are, în plus, și o altă mare problemă: conflictul înghețat din Transnistria și interesele Rusiei față de acest spațiu. Pentru R. Moldova provocarea este mult mai mare, dar ca în orice întreprindere grea, important e să se facă pașii corecți în direcția corectă„.

Întrebată în ce fel ar putea afecta relațiile Chișinăului cu Bruxelles-ul, prelungirea crizei de formare a guvernului R. Moldova, Filote susține că ” În R. Moldova cu cât această perioadă se prelungește, cu atât se vor amâna reformele structurale. E nevoie de o soluție pro-europeană și pro-reforme. E important să avem parteneri credibili la Chișinău care să continue procesul de apropiere al acestei țări de UE. Este statul cel mai avansat în discuțiile cu noi din cadrul Parteneriatului Estic și vorbim deja despre eliminarea vizelor„.

Cât despre o coabitare euro-comunistă la Chișinău, oficialul susține că ”Noi lucrăm cu orice guvern ales democratic și care face opțiunea pro-europeană. Este complicat pentru UE să-și folosească instrumentele pentru a pedepsi statele comunitare care nu-i mai respectă regulile? Ungaria, care a pus sub capac presa independentă și care sfidează prin apropierea de Rusia. De asemenea, Grecia forțează și ea lucrurile, acum, după venirea socialiștilor la putere„.

sursa: romanialibera.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *