Actualitate

OFICIAL. Guvernul Chicu cere retragerea completă a trupelor ruse (DOC). De ce tace Moscova?

Noul plan este o actualizare a precedentului aprobat în 2017 și valabil pentru anii 2017-2019. Potrivit proiectului, "cooperarea Republicii Moldova cu NATO este bazată pe respectul neutralităţii constituţionale a statului", transmite Mold-street.com.

Planul nu urmăreşte obiectivul aderării la NATO

În document se precizează că în condiţiile statutului său de neutralitate, "Republica Moldova, prin implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului, nu urmăreşte obiectivul aderării la Alianţa Nord-Atlantică".

Autoritățile moldovenești își propun să implementeze Planul pentru avansarea procesului de reformare şi modernizare a sectorului de securitate şi apărare naţională în conformitate cu noile evoluţii şi cerinţe ale mediului actual de securitate, pentru dezvoltarea capacităților necesare de a face față noilor provocări.

Totodată, Republica Moldova este determinată să dezvolte cooperarea cu statele membre și partenere NATO în combaterea noilor amenințări comune la adresa securității cum ar fi terorismul, amenințările cibernetice și să contribuie la promovarea stabilității și securității în regiune și pe continentul european.

În document este precizat că Republica Moldova este determinată să realizeze proiectele de dezvoltare și programele bilaterale demarate anterior și să inițieze altele noi în sprijinul eforturilor de transformare a capacităților de apărare ale țării.

"În actualul context de securitate, consolidarea şi dezvoltarea capabilităţilor militare este imperativă pentru Republica Moldova. Transformarea eficientă a Armatei Naționale este planificată pentru un orizont de timp de 11 ani, în conformitate cu liniile de efort, obiectivele și acțiunile necesare pentru dezvoltarea capacităților militare stipulate în Planul de dezvoltare a capabilităților militare ale Armatei Naționale pe termen lung (2020-2030)", scrie în document.

Obiectivul este retragerea neîntârziată şi completă a trupelor ruse

Planul prevede că securizarea perimetrului central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene și organizarea controlului în comun pe acest segment "rămân a fi măsuri primordiale ce urmează a fi realizate în cooperare cu guvernul ucrainean și cu implicarea activă a Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră (EUBAM)."

Cu referire la aspectele politico-militare, în Plan este menţionat că "Republica Moldova va promova în continuare obiectivul privind retragerea neîntârziată, ordonată şi completă a trupelor ruse, aflate ilegal pe teritoriul țării, precum şi oportunitatea transformării actualei operaţiuni de pacificare într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional".

"Menținerea stabilității în Zona de Securitate, democratizarea și demilitarizarea regiunii transnistrene, precum și evacuarea/ distrugerea stocurilor de muniții aflate din depozitul de la Cobasna vor fi asigurate într-o manieră transparentă, sub auspiciile OSCE și în cooperare cu partenerii externi relevanți", se mai arată în document,

Amintim că un Program Naţional de implementare a Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova – NATO pentru perioada 2006-2009, a fost adoptat de Guvernul Tarlev (membrii căruia erau actuala preşedintă a Parlamentului Zinaida Greceanîi şi actualul preşedinte Igor Dodon) în decembrie 2006.

Așteptăm o reacție a Moscovei pe măsura celei împotriva Președintelui ales Maia Sandu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *