Ultima oră

Oficial slovac: Ţările din zona euro care nu îşi reduc deficitele bugetare ar trebui să fie excluse

 "Sancţiunile ar trebui să includă o pedeapsă cu moartea pentru statele care vor să abuzeze de sistem şi să nu respecte regulile", a afirmat Pociatek într-un interviu.

Slovacia a devenit membră a zonei euro în 2009.

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompyy, va conduce vineri o reuniune a miniştrilor comunitari de Finanţe, la Bruxelles, pentru discutarea modificărilor regulilor de guvernanţă economică.

La întâlnire, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble va prezenta un plan în nouă puncte, omologilor din zona euro, care are rolul de prevenire a altor crize de tipul celei din Grecia.

Propunerile includ reducerea rapidă a deficitelor, sancţiuni mai aspre pentru ţările care încalcă regulile şi opţiunea declarării "insolvenţei unui stat din zona euro într-o manieră ordonată".

Schaeuble consideră la rândul său că ţările care încalcă în mod repetat reglementările referitoare la nivelul datoriilor ar trebui excluse din zona euro.

"Dacă un membru al zonei euro este incapabil să îşi consolideze bugetul şi să redevină competitiv, acest stat ar trebui, ca ultimă soluţie, să plece din uniunea monetară", afirma Schaeuble pe 12 martie, într-un articol din Financial Times.

Deficit bugetar al Greciei a atins anul trecut 13,6% din PIB, comparativ cu limita de 3% acceptată în UE.

"Fără riscul excluderii din zona euro, guvernele naţionale nu vor aplica măsuri dure, întrucât ştiu că, în final, vor fi salvate. Un program de susţinere trebuie să reprezinte o recompensă, acordată doar dacă este clar că un stat se îndreaptă în direcţia bună", a arătat Schaeuble.

Guvernul elen s-a angajat să reducă drastic cheltuielile, în schimbul unui sprijin financiar de 110 miliarde euro din partea UE şi FMI.

Slovacia a consemnat anul trecut un deficit bugetar de 6,8% din PIB, nivel similar cu cel înregistrat la nivelul Uniunii Europene.

Guvernul de la Bratislava îşi menţine ţinta reducerii deficitului la 5,5% din PIB în 2010, a precizat Pociatek.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *