Politică

Ofiţerii CNA şi procurorii Anticorupţie au ridicat din casa lui Filat carduri bancare, ceasuri de lux, arme şi muniţii

(UPDATE 16.32) Procuratura Generală anunţă că printre obiectele ridicate sunt carduri bancare, ceasuri de lux (Patek Philippe, Vacheron), un număr considerabil de arme şi muniţii pentru ele, permise de deţinere a acestora, tehnică informaţională, stick-uri de memorie etc..

Procuratura precizează că toate acţiunile de urmărire penală care s-au desfăşurat miercuri şi joi, 21-22 octombrie, au avut loc în prezenţa avocaţilor învinuitului, fiind autorizate în prealabil de către judecătorul de instrucţie, conform procedurii legale stabilite.

(UPDATE 14.20) Ofiţerii CNA şi procurorii Anticorupţie au efectuat şi astăzi percheziții la una dintre casele deputatului Vlad Filat. Acțiunea a durat mai multe ore. Aceştia au scos acte şi arme din casa deputatului PLDM. Acasă la fostul premier a venit și unul dintre avocații săi. Acesta a refuzat însă să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

COMUNICAT DE PRESĂ AL ECHIPEI BIROULUI ASOCIAT DE AVOCAŢI POPA & ASOCIAŢII:

Urmare a percheziţiilor ilegale desfăşurate ieri noaptea şi continuate astăzi dimineaţă la domiciliul d-lui Vlad Filat, ţinem să precizăm următoarele:

În calitate de apărători, invocăm excepţia nulităţii procedeului probator, constând în efectuarea percheziţiei domiciliare (în temeiul art. 251 Cod de Procedură Penală, raportat la art. 70 alin. 3 din Constituţie şi la art. 9-13 din Legea nr. 39 din 1994) de la data de 21 şi 22 octombrie 2015 la domiciliul dlui deputat Vlad Filat, întrucât acesta, având calitatea de deputat, încă beneficiază de imunitate parlamentară pentru alte acte procesuale repetate, cum ar fi percheziţia repetată.

Textul Constituţional nu distinge, aşa încât Hotărârea Parlamentului nr. 172 din 15 octombrie 2015 nu mai poate fi folosită pentru efectuarea unei noi percheziţii. Mandatul de percheziţie poate fi emis doar în temeiul art. 125 şi următoarele din Codul de Procedură Penală, fiind necesară îndeplinirea condiţiei presupunerii rezonabile care să rezulte din probele acumulate sau din materialele activităţii speciale de investigaţii.

În cazul unui deputat, acestea pot sta la baza cererii Procurorului General de ridicare a imunităţii. Or, motivele avute în vedere la data de 15 octombrie 2015 au condus deja la efectuarea unei percheziţii şi la emiterea unui mandat de arestare.

Aşa fiind, o nouă percheziţie trebuie să se bazeze pe motive noi, probe noi, care să fundamenteze presupunerea rezonabilă la care face referire art. 125 alin. 1 din Codul de Procedură Penală. Aceste motive trebuie prezentate procurorului general şi trebuie declanşată o nouă procedură de ridicare a imunităţii. Este ca şi cum s-ar emite un nou mandat de arestare în baza aceleiaşi Hotărâri a Parlamentului.

Ţinem să menţionăm că sunt incidente dispoziţiile cuprinse în art. 11 alin. 3, 12 şi 13 din Legea nr. 39 din 1994, efectuarea unei noi percheziţii contravenind flagrant dispoziţiilor legale. Textul de lege este neechivoc, procedura din Legea 39/1994 despre statutul deputatului în Parlament fiind clară în acest sens.

Având în vedere cele expuse supra, ne exprimăm îngrijorarea în legătură acţiunile Centrului Naţional Anticorupţie, a Procuraturii Anticorupţie şi a Judecătorului de Instrucţie ce le-a autorizat, care sfidează de o manieră gravă legea şi buna desfăşurare a procesului penal şi a justiţiei.

(Știre inițială) Percheziţiile la una din casele lui Vlad Filat au durat până aproape de ora 21:00. Ofiţerii nu au făcut declaraţii pentru presă.

Cercetările au fost suspendate în cea de-a doua locuință a politicianului. Procurorul prezent la faţa locului a declarat că se caută materiale care ar ajuta la desfășurarea anchetei.

"A început astăzi percheziţia, la moment ea nu s-a finalizat, în legătură cu faptul că este ora 22:00, Codul de procedură penală nu ne permite să efectuăm acţiunea dată după ora 22:00. Căutăm obiecte ce au importanţă pentru cauza penală. Documente, înscrisuri, înregistrări", a declarat procurorul CNA, Vitalie Galeru.

Percheziţiile vor continua şi astăzi. În ziua arestului deputatului PLDM, procurorii au găsit în una din casele sale și la părinții săi documente care ar avea legătură cu fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, dar și note informative referitoare la urmărirea unor persoane, inclusiv politicieni.

sursa: publika.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *