Actualitate

Olesea Stamate s-a dat de gol! Președintele Uniunii Avocaților: Amendamentul n-a fost agreat cu avocații

Președintele Uniunii Avocaților, spune că amendamentul potrivit căruia apărătorii pot fi reținuți, supuși aducerii silite, percheziționați sau arestați fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților este unul inoportun și lasă loc de abuzuri și acțiuni arbitrare.

Dorin Popescu respinge declarațiile Olesei Stamate, care e menționat în timpul ședinței comisiei de profil că documentul ar fi fost agreat cu avocații.

„Acest proiect nu a fost consultat public, nu a fost consultat cu breasla avocaților și duce la înlăturarea garanțiilor în exercitarea profesiei de avocat. Discutând cu colegii avocați, am ajuns la concluzia că nu putem accepta această variantă, până nu vor fi consultări publice cu avocații. Astăzi dimineață, urmărind comisia juridică, numiri și imunități, am înțeles că doamna Stamate a informat comisia că a ajuns la un consens cu Uniunea Avocaților. Vreau să declar că această informație nu corespunde adevărului. Deoarece doar eu, în calitate de președinte, pot să semnez actele oficiale Uniunii Avocaților”, a spus Dorin Popescu citat de realitatea.md.

Varianta de compromis, propusă de guvernare, este ca avocații să fie reținuți, percheziționați sau arestați cu acordul prealabil al Consiliului Avocaților, cu excepția cazurilor de corupere pasivă, activă, trafic de influență și a infracțiunilor flagrante.

„Fiecare avocat în parte și Uniunea Avocaților declară toleranță zero corupției. Noi nu ne opunem amendamentelor care vin să lupte cu corupția, așa cum și-a trasat sarcina partidul de guvernământ. Nu avem nicio pretenție la normele care exceptează reținerea avocaților care, se pretinde că, au comis infracțiuni. Însă așa cum a fost votată această normă în comisia juridică, numiri și imunități și cum este pusă pe agenda Parlamentului, vine în contradicție cu opinia largă a avocaților”, a spus președintele Uniunii Avocaților.

Avocații cer ultimativ guvernării retragerea amendamentului de pe ordinea de zi a Parlamentului. În caz contrar, apărătorii amenință cu prelungirea grevei generale.

„Breasla avocaților solicită retragerea acestui amendament, să organizăm consultări publice și împreună cu pachetul de legi care vin să modifice codul ce procedură penală și alte legi aferente care instituie garanțiile profesiei de avocat să fie adoptate ulterior. Nu înțeleg graba autorului amendamentului. Acest amendament nu este motivat. Faptul că se declară în public, declarativ, că în nici într-o țară nu există astfel de garanții este fals. Ba există! Sunt sigur că într-un stat de drept avocații nu au nevoie de garanții, dar atât timp cât suntem într-un stat cu democrație în tranziție, avem nevoie de asemenea garanții”, mai spune Dorin Popescu.

Avocații se află în grevă generală în perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *