Sănătate

Omenii sunt capabili să audă tăcerea – Studiu

Oamenii percep absența sunetelor prin ureche – adică pot auzi tăcerea. La astfel de concluzii au ajuns psihologii americani în cursul unor experimente la care au participat o mie de persoane, scrie Medical Xpress.

Studiul a folosit iluzii auditive. De exemplu, atunci când un semnal lung pare mai lung decât două scurte, chiar dacă toate au același timp.

Psihologii au înlocuit semnalele sonore din această iluzie cu scurte perioade de tăcere. Între acestea, voluntarii au fost trecuți la zgomote: sunete de străzi, piețe, gări și restaurante.

Percepția tăcerii s-a dovedit a fi la fel ca în iluzia originală. Participanții la experiment au perceput o lungă perioadă de tăcere ca fiind mai lungă decât două perioade la fel de scurte.

“Există cel puțin un lucru care nu este un sunet pe care îl auzim – tăcerea. Altfel spus, tipurile de iluzii despre care se credea că sunt unice pentru procesarea auditivă a sunetelor sunt intrinseci în cazul tăcerii: noi auzim de fapt absența sunetului”, a rezumat Ian Phillips, coautor al studiului.

Descoperirile vor ajuta la studierea așa-numitei percepții a absenței.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *