Social

Omul nostru la Dubna

Specialist în nanotehnologie şi nanoeletronică, fizicianul Ion Tighineanu a contribuit considerabil la promovarea imaginii R. Moldova pe plan internaţional şi la integrarea ei în spaţiul european de cercetare. A prezentat peste 70 de referate la universităţi şi centre de cercetare din SUA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Suedia, Olanda, Belgia şi Grecia. Este recenzent la Programul de cercetare european Cadru 7, la care în prezent se asociază R. Moldova, precum şi la o serie de reviste ştiinţifice editate în Occident. A fost coordonator din partea R. Moldova la 12 proiecte internaţionale de cercetare şi dezvoltare. Actualmente este membru al Comitetului internaţional „Committee on Capacity Building” din Washington, SUA, membru al colegiilor de redacţie ale revistelor „Ukrainian Journal of Physics” şi „European Journal of Engineering Education” (Marea Britanie). Din 2005 este reprezentantul plenipotenţiar al Guvernului R. Moldova la Centrul unificat de cercetări nucleare din Dubna, Federaţia Rusă, un promotor al integrării europene în cercetare.

Elaborările sale tehnologice şi realizările ştiinţifice sunt pe larg recunoscute şi apreciate de comunitatea ştiinţifică internaţională. Conform datelor Institutului de Informaţie Ştiinţifică din SUA, savanţii din lume fac anual circa 200 referinţe la lucrările lui Ion Tighineanu. Calitatea investigaţiilor este demonstrată şi de nivelul înalt al revistelor ştiinţifice internaţionale în care publică fizicianul moldovean. Este autorul a peste 500 de lucrări ştiinţifice, a şase monografii şi manuale, inclusiv trei monografii editate în limba engleză, a 42 de brevete de invenţie. A pregătit 12 doctori în ştiinţe şi un doctor habilitat, fiind recunoscut ca fondator de şcoală academică. Elaborările nanotehnologice au fost apreciate cu 14 medalii de aur şi de argint la diverse expoziţii internaţionale de inventică (Geneva, Bruxelles, Pittsburgh etc.), printre care menţionăm Medalia de aur „Award of excellence”, obţinută la Expoziţia INPEX (Pittsburgh, SUA, 2005), şi Premiul special de la Salonul internaţional „Arhimede” pentru „Cea mai remarcabilă invenţie în nanotehnologii” (Moscova, 2008).

În prezent, membrul corespondent al AŞM Ion Tighineanu este unul din responsabilii procesului de negociere a asocierii R. Moldova la Programul comunitar Cadru 7, program ce va contribui la integrarea ştiinţei noastre în spaţiul european de cercetare, savanţii noştri urmând să beneficieze de granturi şi posibilităţi de mobilitate pentru tineret.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *