Omul Săptămânii: Alexandru Vasilache, regizor
Şi-a început activitatea în calitate de actor la Teatrul „Luceafărul”. Printre rolurile jucate se numără: El din piesa „Banca” de A. Ghelman, bufonul din piesa „Regele Lear” de W. Shakespeare. Pe scena Teatrului „E. Ionescu” a jucat rolul Martei în spectacolul lui V. Butnaru „Iosif şi amanta sa” precum şi rolul Dornei în „Pescăruşul” de A. P. Cehov. Jocul actoricesc al lui Sandu Vasilache se caracterizează prin dramatism lăuntric şi o plastică pronunţată.
În anul 1993, Vasilache creează Teatrul de Buzunar, unicul spectacol al căruia, după romanul Ch. de Laclos „Relaţii periculoase”, declara poziţia estetică originală a regizorului.
Pe parcursul anilor 1994-1999 a fost conducătorul artistic al Teatrului Naţional „M. Eminescu”, montând spectacolele „O sută de ani de singurătate” după romanul lui G. Marches, „Amadeus” de P. Şefer, „Steaua fără nume” de M. Sebastian, „Anna Karenina” de L. Tolstoi, „Fraţii Karamazov” de F. Dostoievski. În centrul compoziţiilor sale scenice se află fiinţa umană, aflată în conflict cu echilibrul mondial existent.
În anii 1999-2004 activează la teatrele din România „Odeon” şi „Comedia”. După revenirea la Chișinău montează spectacole la Teatrul Naţional „M. Eminescu”, spre exemplu „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, la Teatrul dramatic rus „A. P. Cehov” ‒ „Ciudata Missis Savidge” de D. Patrick. Paralel este profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
Începând cu anul 2007 şi până în anul 2011 este regizor-şef al Teatrului dramatic rus „A. P. Cehov” de la Chișinău, unde montează spectacolele „Mariaj forţat sau Şcoala soţiilor şi soţilor” de J. B. Moliere, „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, „Fraţii Karamazov” de M. Dostoievski. În anul 2009 montează spectacolul „Maria Сantemir ‒ ultima dragoste a lui Petru cel Mare” după piesa lui Ion Druţă. În acelaşi an apare pe ecrane filmul „Lupii şi zeii” realizat după propriul scenariu la studioul „Moldova-film”.
În aprilie 2011 a fost numit director general al studioului cinematografic „Moldova-film”.
I s-a conferit titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova în anul 2009.
A regizat și „Taina domniţelor de la pansion” (2004); „Vasile Pascaru. In Memoriam” (2006); „Petru Rareş” (2006); „Moldova-film”-55” (2007); „Lupii şi zeii” (2009).
A scris scenariul pentru „Întoarcerea Titanicului” (1999); „Cea de-a douăsprezecea toamnă” (2001); „Taina domniţelor de la pansion” (2004) și „Lupii şi zeii” (2009).
Pe data de 21-22 decembrie 2016 a avut loc premiera spectacolului „În ochii tăi fermecători” după Gib Mihăescu. Spectacolul este regizat de Alexandru Vasilache și îi are în distribuție pe Silvia Luca, Petru Hadârcă, Alexandru Leancă și alții. Alt spectacol regizat de Alexandru Vasilache la Teatrul Național „Mihai Eminescu” este „Panică la Grand Hotel”.
Cu ocazia unei aniversări frumoase, redacția ziarului TIMPUL îi urează ani rodnici și plini de inspirație în realizarea producțiilor așteptate de cât mai mulți spectatori.
Timpul.md