OMUL SĂPTĂMÂNII: Andrei Sochircă, actor
Sochircă și-a început cariera actoricească la Teatrul „Luceafărul”, după care, împreună cu alți colegi de-ai săi, au fondat Teatrul „Eugene Ionesco”. Ulterior, în 2005, s-a angajat la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. „Teatrul ajută lumea să evadeze din cotidian, să uite preț de două ore tot ceea ce-l doare. Să călătorească în spațiu și timp, să simtă mirosul pâinii coapte ca la bunica, sau să alerge prin lanul de maci roșii. Asta e frumusețe inegalabilă a teatrului, care umbrește orice film, orice bestseller. Pentru că spectacolul e viu, respiră, aici, acum, pentru oameni”, consideră actorul.
Pe parcursul activităţii sale, a primit numeroase premii, printre care: „Cel mai bun rol masculin” pentru rolul lui Henric al IV-lea, UNITEM (2005), „Cel mai bun rol masculin” pentru rolul Poetului din spectacolul „Daţi totul la o parte, ca să văd”, UNITEM (2007), „Cel mai bun rol masculin” la Festivalul„One man show", România (2005).
Andrei Sochircă s-a făcut remarcat cu roluri absolut senzaţionale în spectacolele „Cântăreaţa cheală”, „Aşteptându-l pe Godot”, „Pescăruşul”. Însă maturitatea artistică a actorului a survenit odată cu „Maestrul şi Margareta” şi „Cavalerul Tristei Figuri”, ambele jucate la Teatrul „Mihai Eminescu".
Dacă Stanislavski spunea că, pentru a reuși în teatru, ai nevoie de 1 procent de talent și 99 procente de muncă, Andrei Sochircă are o altă teorie: „Unui actor îi trebuie 50 procente de susținere din partea publicului și pe urmă vin și celelalte”.
Actorul Andrei Sochircă este și organizatorul Campionatului național de bancuri, care s-a desfășurat pentru prima dată la 1 aprilie 2013. El se declară liber profesionist şi se arată dispus să colaboreze cu orice teatru care e în măsură să-i propună un rol serios. Apreciindu-i talentul și importanta contribuție pe care o are în teatrul românesc, TIMPUL îl felicită cu ocazia zilei de naştere, pe care actorul a sărbătorit-o miercuri, şi-i doreşte multă sănătate, bucurie şi succes în continuare.
Timpul.md