Omul săptămânii: Eugen Doga, compozitor, artist al poporului
Născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbniţa, marele maestru Eugen Doga este un compozitor de talie universală, care ne-a făcut cunoscuţi în lumea întreagă. Bunăoară, valsul său din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” a fost considerat de Ronald Reagan drept cel mai bun vals al secolului XX, iar regizorul Ion Ungureanu zicea că muzica sa îmblânzeşte până şi fiarele. A scris poemul simfonic „Mama”, baletul „Luceafărul”, cantate, cvartete, cântece de estradă devenite şlagăre, muzică pentru peste 100 de filme şi nenumărate spectacole de teatru. Este autorul Imnului oraşului Chişinău. Meritele sale au fost înalt apreciate, conferindu-i-se cele mai înalte distincţii de stat: „Ordinul Republicii”, „Steaua României”, Medalia de aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998). În 1992 a fost ales membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Autorităţile R. Moldova au declarat anul 2007 drept „Anul Eugen Doga”. În 2008 i-a fost acordat Premiul de Stat al R. Moldova „pentru contribuţia de excepţie la dezvoltarea artei muzicale naţionale şi universale”. În 2011, la Palatul Naţional, a susţinut un concert extraordinar cu genericul „Păstraţi iubirea” şi două spectacole de excepţie în Portugalia, fiind invitat, pentru prima dată, de către o ambasadă moldovenească peste hotare. Tot în 2011 a primit certificatul care dovedeşte că o planetă mică din spaţiul solar îi poartă numele.
La începutul lunii curente, maestrul a fost internat la Spitalul de Cardiologie din Moscova, internare peste care a trecut cu brio.
La 1 martie, Eugen Doga împlinește 79 de ani. La Mulţi-mulţi ani, maestre, și sănătate!