OMUL SĂPTĂMÂNII: Ion Margine, om de afacere
Dorind să înțelegem ce l-a determinat să facă acest lucru, am aflat mai multe despre acest om.
S-a născut la 2 septembrie 1955, în s. Tarasova, r-nul Rezina, într-o familie de români veritabili, după cum ne asigură el. Buneii și părinții săi i-au plantat adânc în suflet, încă din copilărie, idealul național. A absolvit școala medie din satul natal și a făcut Istorie la Universitatea de Stat din Moldova, însă, după ce și-a luat licența, a renunțat la cariera de profesor și a lucrat ca simplu muncitor la o uzină de tractoare, deoarece în URSS, ne asigură el, era promovată o istorie falsă.
Din câte își amintește, în anii 90, s-a angajat la Ministerul de Interne, unde a activat până în 2003, când noua guvernare comunistă „l-a rugat” să-și dea demisia, pentru că ar fi știut prea multe. Fiind pensionat la 48 de ani mai mult de nevoie, decât de bună voie, și-a continuat activitatea în sectorul privat, inițiind o afacere în domeniul construcțiilor. În anul 2000 și-a încheiat studiile postuniversitare la Academia de Administrare Publică a Guvernului.
El spune că niciodată nu a renunțat la idealul reunirii R. Moldova cu România. De aceea, din 2008, devine membru activ al Partidului Național Liberal. Acum a decis să scrie și să semneze o Declarație de Unire, ne explică el, deoarece nu este de acord cu faptul că aceste acte sunt considerate simbolice și nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru ele. „Trebuie să fii dus cu pluta ca să zici că o ruptură din teritoriul unei țări este un stat independent. Noi trebuie să spunem lucrurilor pe nume, că nu recunoaștem această țară fără perspective, care a eșuat atât din punct de vedere economic și social, cât și politic”, susține bărbatul.
Ion Margine spune că își asumă responsabilitatea pentru această Declarație și nu se teme de nimeni, căci adevărul este de partea sa. El este de părere că a venit timpul să reunificăm țara, după exemplul Germaniei, dar nu să ne unim cu România, fiindcă Unirea am făcut-o în 1918 și ne-au furat-o sovieticii cu tancurile. „R. Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică nu pentru a fi stat independent și suveran. Dar au hotărât alții pentru noi și de aceea, la cei 27 de ani de independență, avem în jur numai sărăcie, probleme, separatiști și forțe militare de ocupație.
Ce fel de țară poate fi asta?”, se întreabă Ion Margine.
Declarația de Unire iscălită de el este din numele întregii sale familii. Solicitate de TIMPUL, soția și fiica lui Ion Margine au confirmat că sunt de acord cu capul familiei și că i-au dat acestuia acordul să semneze și pentru ele.