Omul Săptămânii: Tatiana Ciobanu, profesoara
La ea şi la soţul său, Vitalie, care e preşedintele asociaţiei nominalizate, apelează deseori nu numai oamenii îndrăgostiţi de literatură şi artă, dar şi confraţi de-ai noştri care se pomenesc în situaţii critice odată ajunşi la Roma. Cineva spunea că Tatiana este ca o mamă pentru comunitatea moldovenilor din acest oraș, deoarece încearcă să facă tot posibilul pentru a-i ajuta pe toţi cei care îi bat la uşă. Activitatea asociaţiei „Dacia” constă nu numai în organizarea de evenimente, dar și în furnizarea serviciilor sociale pentru imigranţi, precum şi în colaborarea cu universităţi în vederea obţinerii de burse pentru studenţii şi cercetătorii din R. Moldova.
Născută în orașul Fălești, la 13 ianuarie 1968, Tatiana Ciobanu este pedagog de profesie. Ea locuieşte de 18 ani la Roma şi recunoaşte că a plecat acolo din cauza sărăciei. Peste un an, a reuşit să încheie un contract de muncă menajeră și să obțină reîntregirea familiei. Apoi s-a înscris la Facultatea de Litere și Filozofie. În 2004, odată cu fondarea Asociației „Dacia”, a creat un serviciu extrașcolar în cartierul multietnic în care locuia, pentru a ajuta copiii emigranților în pregătirea lecțiilor, serviciu care actual este găzduit de două școli din municipiul XV al orașului Roma. Are o colaborare frumoasă cu intelectualii italieni din grupul Insulei Poeților, care au ajutat-o la îngrijirea volumelor traduse din română în italiană, și anume culegerile de Grigore Vieru, Efim Tarlapan și Gheorghe Vidican. „Toate aceste activități sunt un gen de bancă a timpului dedicat păstrării identității și valorilor noastre naționale, o bancă care nu poate fi devalizată de nimeni. Este unica avere ce contează cu adevărat din cele pe care le lăsăm copiilor noștri”, spunea Tatiana într-un interviu.
Unionismul, în opinia Tatianei Ciobanu, ține de conștiința sau lipsa de conștiință a unui om. „Deseori ne ciocnim cu oameni dezinformați, căci acesta este rezultatul strategiilor de emigrare a sovieticilor. Ne vine greu uneori, dar avem o echipă nemaipomenită de oameni care te susțin în cele mai grele momente. În teorie acesta este și avantajul Unirii, o coeziune de forțe și energii în serviciul întregii comunități. Să fie clar din capul locului, există o singură diasporă – românească – cu români care fac parte din două realități geopolitice”, consideră ea.
Mâine, Tatiana Ciobanu va împlini cea mai frumoasă vârstă. Pentru că o societate bolnavă ca a noastră are nevoie de cât mai mulți oameni virtuoși, redacția TIMPUL îi dorește mulți ani fericiți și plini de lumină. Și să i se împlinească visul de a vedea iarăși România Mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!