ONU își exprimă îngrijorarea privind soarta acordului legat de exportul cerealelor ucrainene
ONU şi-a exprimat miercuri îngrijorarea după ce Rusia a declarat săptămâna aceasta că ”nu vede nicio raţiune” pentru a prelungi acordul cu privire la exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, care expiră la finalul zilei de 17 iulie, relatează Agerpres.
”Nu încape îndoială că suntem îngrijoraţi”, a declarat într-o conferinţă de presă la Geneva un înalt responsabil al ONU puternic implicat în negocieri, Rebeca Grynspan.
”Delegaţia rusă a fost deja la Geneva şi intenţionăm să ne deplasăm la Moscova în zilele care au rămas” până la scadenţă, a declarat ea.
Rusia ameninţă cu regularitate că se retrage din acest acord privind exportul de cereale ucrainene încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei.
Moscova se plânge de mai multe luni de obstacole în calea unui alt acord bilateral semnat în iulie anul trecut cu ONU privind exporturile sale de îngrăşăminte, Rusia estimând că sectorul său agricol va fi afectat de sancţiunile adoptate de Occident.
”ONU rămâne hotărâtă să facă totul ce îi stă în putere pentru ca aceste acorduri să fie menţinute”, a afirmat Grynspan, care conduce Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD).
”Sperăm că vom putea garanta prelungirea lor în interesul celor mai vulnerabile ţări şi populaţii din lume”, a mai spus ea.
Rusia a acuzat Ucraina de aruncarea în aer, la începutul lunii iunie, a unei importante conducte care leagă oraşul rusesc Toliatti (sud-estul Rusiei) de portul ucrainean Odesa (sudul Ucrainei), utilizat pentru exportul de amoniac şi îngrăşăminte.
În fine, Rusia acuză Occidentul de monopolizarea exporturilor de cereale ucrainene destinate ţărilor din Africa şi Asia.
Ucraina acuză la rândul său Rusia de sistarea înregistrării navelor ucrainene din 26 iunie, ceea ce a provocat blocarea punerii în aplicare a acordului.
Acordul privind exportul de cereale, care a permis atenuarea crizei alimentare mondiale provocate de conflictul în Ucraina, a fost prelungit de mai multe ori, ultima oară în luna mai, la capătul unor negocieri intense. Astfel, aproape 32,8 milioane de tone de cereale au putut să fie expediate din Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!