Actualitate

Op-ed. Azerbaidjan – un stat secular cu un mod de viață multicultural

Azerbaidjanul, urmărind o politică externă independentă, este recunoscut astăzi ca un partener strategic de încredere în sistemul de relații internaționale moderne. Azerbaidjanul este un stat important în spațiul geopolitic al Caucazului de Sud.

Azerbaidjanul continuă să aducă contribuții fundamentale la securitatea geopolitică, geoeconomică și geostrategică a regiunii sale, atât în contextul relațiilor bilaterale, cât și al relațiilor multilaterale, și să joace rolul unui actor central în cadrul platformei globale de cooperare, avansând rapid în sistemul de relații internaționale moderne și în ierarhia de influență și putere a politicii mondiale.

Succesele obținute se bazează pe strategia de dezvoltare și pe o politică externă înțeleaptă și bine gândită ale liderului național Heydar Aliyev. Datorită acestei strategii, Azerbaidjanul independent a reușit să ocupe, într-o perioadă scurtă de timp, un loc demn în sistemul de relații internaționale, a câștigat o mare autoritate ca țară a cărei opinie este tratată cu respect.

Poporul și statul azer au obținut aceste succese datorită ideologiei salvatoare a marelui lider Heydar Aliyev. Dacă pentru americani această figură este George Washington, pentru englezi – Winston Churchill, pentru francezi – Charles de Gaulle, pentru germani – Otto von Bismarck, pentru turci – Mustafa Kemal Ataturk, pentru azeri este Heydar Aliyev!

În anii activității sale, liderul național a obținut progrese mari în toate domeniile, acordând o atenție deosebită dezvoltării relațiilor economice, politice, științifice, culturale, umanitare și diplomatice cu marile puteri ale lumii.

În acest sens, politica înțeleaptă și de perspectivă a marelui lider a ridicat Azerbaidjanul la nivelul parteneriatului strategic cu cele mai avansate țări ale lumii. Una dintre aceste țări este Moldova, unul dintre cei mai de încredere parteneri ai Azerbaidjanului.

Marele lider Heydar Aliyev a fost arhitectul și fondatorul prieteniei dintre Azerbaidjan și Moldova. Ambele țări au fost republici unionale în componența URSS. Între popoarele Azerbaidjanului și Republicii Moldova relațiile de prietenie au fost întotdeauna menținute. Aceste relații de prietenie continuă și astăzi.
Moldova și Azerbaidjan sunt membri fondatori ai GUAM, înființat în octombrie 1997, de asemenea, sunt membri ai Organizației Economice a Mării Negre. Cele două state cooperează, în cadrul acestor organizații în domeniile economic, politic la fel, și în alte domenii. Azerbaidjanul și Moldova sunt membre ale Consiliului Europei și au aderat în 1994 la Programul de Parteneriat pentru Pace al NATO.
Fondatorul statului azer, marele lider Heydar Aliyev, este autorul politicii de viitor a Azerbaidjanului. După ce și-a recăpătat independența de stat, Azerbaidjanul s-a aflat la o răscruce de drumuri, însă, marele lider i-a arătat națiunii calea cea bună. Secularismul a fost consacrat în Azerbaidjan. Azerbaidjanul face parte din lumea musulmană. La sărbătorile religioase, confesiunile relgioase participă împreună. Misiunea liderului național Heydar Aliyev a fost de a salva Azerbaidjanul de amenințarea scindării, de slăbirea morală și de a demasca intențiile celor care doreau să creeze discriminare religioasă.

Marele lider, conștient de importanța valorilor culturale și spirituale pentru progresul și bunăstarea națiunii, a acordat întotdeauna o atenție deosebită nu numai problemelor importante, cum ar fi statalitatea și independența, ci și armoniei naționale și interreligioase, precum reglementarea relațiilor dintre stat și religie.

Azerbaidjan – un stat democratic și secular, angajat față de valorile naționale și spirituale, a prezentat lumii globalizate un mod de viață multicultural, reprezentând astfel, o manifestare înaltă a comunicării și cooperării interculturale.

Astăzi, politica multiculturalismului, fondată de liderul național, este continuată cu succes de președintele Ilham Aliyev. După cum a remarcat în repetate rânduri șeful statului, multiculturalismul a devenit un mod de viață al națiunii. Azerbaidjanul, care își continuă cu demnitate rolul istoric de punte spirituală între diferite civilizații, demonstrează lumii posibilitatea de a crea o societate bazată pe armonia diversității religioase și culturale, această ideologie este există și astăzi. Azerbaidjanul, bazându-se pe această temelie spirituală solidă, a devenit un stat cu puterea de a răspândi idei de succes în lume. În perioada în care extremismul, xenofobia, islamofobia, radicalismul, terorismul pe motive religioase și naționale și criza migrației sunt în plină expansiune, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, bazându-se pe moștenirea națională și istorică tradițională a poporului nostru, acționează ca un purtător de cuvânt al ideilor universale. Președintele Azerbaidjanului este un promotor activ al multiculturalismului și al solidarității islamice și autor al “Procesului de la Baku” privind cooperarea interculturală. Activitățile de anvergură ale prim-vicepreședintelui Azerbaidjanului, Mehriban Aliyeva, pe plan internațional, promovarea la nivel înalt al patrimoniul noastru național și spiritual, precum și susținerea valorilor universale sunt cele mai înalte slujiri aduse obiectivului de a face din Azerbaidjan un centru global pentru dialogul intercultural.
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a semnat un decret prin care a fost aprobat „Planul de acțiune pentru declararea anului 2023 drept Anul Heydar Aliyev în Republica Azerbaidjan”.

În document se precizează că administrația prezidențială va coordona și monitoriza implementarea sarcinilor prevăzute în Planul de acțiune aprobat prin partea 1 a acestui decret.

Se remarcă faptul că guvernul azer a fost instruit să abordeze problemele care decurg din acest ordin.
În plus, se intenționează să se instituie „Bursa Heydar Aliyev” pentru studenții cu onoruri din instituțiile de învățământ superior din Azerbaidjan. De asemenea, se intenționează să se producă monede de aur dedicate celei de-a 100-a aniversări a liderului național și să se instituie o medalie „Heydar Aliyev – 100”.
Planul prevede, de asemenea, producerea timbrelor poștale și plăcilor comemorative dedicate celei de-a 100-a aniversări a lui Heydar Aliyev, o serie de activități de sprijin social, evenimente caritabile și o ceremonie de decernare a „Premiului Heydar Aliyev”.

La 12 decembrie 2003, liderul național al poporului azer, Heydar Aliyev, s-a stins din viață. Calea sa de viață este calea dezvoltării Azerbaidjanului. Există persoane în istorie a căror viață și muncă determină destinul unei întregi națiuni. Așa a fost Heydar Aliyev.

Deși marele lider a plecat din viață, nu mai este printre noi, epoca lui Heydar Aliyev în istoria Azerbaidjanului continuă, iar ideile lui Heydar Aliyev, care sunt dincolo de timp, trăiesc și înving. Anii vor trece, noi generații vor veni pe lume, însă fiecare dintre ele va fi atinsă de ideile nemuritoare ale lui Heydar Aliyev. Atât timp cât va exista Azerbaidjanul, numele și politica marelui conducător vor trăi, iar cronica dezvoltării țării noastre va fi completată cu pagini luminoase.

Emil Huseyinli (AZERTAGE)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Cui foloseste acest material/articol de propaganda ?
    Pacat de spatiul ocupat in publicatia dv si ,probabil acest articol a vazut lumina tiparului in Timpul din slugarnicia unora din conducerea publicatiei si probabil din considerente pecuniarei.
    Se aduc osanale unei dictaturi de familie,nemiloasa si crunta.Clanul Alyev stapaneste destinele bietului Azerbaigian,in mod abuziv de peste 30 de ani.Diriguitorii de la Baku nici nu vor sa auda de o eventuala integrare a acestei tari in spatiul UE care ar presupune reforme,democratie si rspectarea drepturilor omuluiDe altminteri presedintele Azerbagianului a declarat public,cu cativa ani in urma, ca tara sa nu are nevoie de UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *