Politică

Op-Ed. Moartea pe zebră. „Amenzile majorate și trimiterea polițiștilor pe drumuri vor avea un singur efect – Coruperea polițiștilor”

O zebră nu sunt doar niște linii albe, vopsite pe bulevard.

Mai multe accidente pe zebrele din Chișinău i-au făcut pe oficiali să se dea și mai mari.

Premierul Gavriliță a cerut în ședință de guvern ca Internele să înăsprească amenzile pentru șoferi.

Primarul Iv Ceban a luat și el atitudine. Cu un copypaste de acum doi ani.

Premierul Gavriliță greșește. De la acel accident stupid cu șoferița biată de ani buni în urmă toate guvernele au înăsprit constant legea. La fiecare accident de rezonanță amenzile creșteau exponențial. Poate doar Grecia să ne întreacă în amenzi rutiere.

Amenzile majorate și trimiterea polițiștilor pe drumuri vor avea un singur efect. Coruperea polițiștilor. Nu-mi spuneți despre polițiștii incoruptibili. Vedeți borderoul de plată al Internelor. De frica corupției, economic vorbind, trimiteți câte patru polițiști și două mașini în patrulare. Avem mai mulți polițiști pe drumuri decât în Belfastul din timpul insurecțiilor. Sunt camere video pentru a disciplina traficul. Există și scurta experiență bună a amenzilor cu ajutorul camerelor video din ministeriatul Recean.

Nu șoferii sunt criminalii zebrelor. Criminali și responsabili de soarta șoferilor și viața victimelor de pe trecerile de pietoni sunt cei care și-au închipuit că sunt Piet Mondrian și au desenat într-o fericire linii prin tot Chișinăul. Fără a le ilumina, fără a ține cont că sunt 6 benzi, 8 benzi sau 4 benzi.

Lumea are soluții verificate. De la subterane până la pasarele, de la treceri supraînălțate până la insule de refugiu, de la indicatoare iluminate până la zebre în 3D.

Dă mai bine la imagine să fim duri ca Bruce Willis la tv decât să punem un bec pe o trecere pietonală. Și să arătăm cu degetul la șoferi.

Sursa: cartier.md, Autor: Gheorghe Erizanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Se scrie „beata” nu „biata” cand sensul este „bauta” adica o femeie sub influenta alcoolului.
    Exista si adjectivul „biet” cand sensul este de „sarman” adica persoana careia ii plangi de mila. Deci un cu totul alt sens, semnificatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *