Operat pe creier în SUA
Oleg Savca, un copil de 11 ani din R. Moldova, a fost operat cu succes pe creier, absolut gratuit, la o clinică din Sacramento, capitala statului american California. În urma unei intervenţii complicate, chirurgii din SUA au înlăturat o tumoare de dimensiuni mari şi localizată adânc, care, neextirpată la timp, ar fi dus la decesul copilului.
Operaţia a avut loc acum patru săptămâni, la Sutter Memorial Hospital din Sacramento, băiatul fiind operat chiar de către directorul medical al Institutului de Neurologie Sutter, neurochirurgul Samuel Ciricillo, asistat de o echipă de colegi care, la fel, au acceptat să lucreze fără plată. Plecarea în SUA a fost pentru Oleg şi mama sa, Zinaida Savca, din satul Larga, Briceni, o adevărată aventură, dar cu final fericit.
Ziarul „The Sacramento Bee” a publicat un emoţionant articol despre micul pacient din Moldova şi salvatorii săi. „Cicatricea din capul lui Oleg abia de se mai vede sub părul crescut de culoare închisă. Acum două zile, a mers pe bicicletă pentru prima dată în ultimii ani. Este timid, dar zâmbeşte des…”, îşi începe articolul jurnalistul american.
Cu trei ani în urmă, Oleg începuse să acuze dureri de cap permanente, din ce în ce mai puternice. Treptat, a fost nevoit să renunţe la fotbal şi mersul pe bicicletă, să abandoneze vioara, şi-a pierdut pofta de mâncare… Medicii l-au diagnosticat iniţial cu cefalee, dar la începutul acestui an a venit verdictul implacabil: o tumoare periculoasă pe creier, care nu putea fi extirpată în Moldova din lipsa utilajului necesar, un microscop sofisticat. „Când ne-au spus asta, am înţeles că ne-am putea pierde copilul. Nu ştiam doar când se va întâmpla…”, spune Zinaida Savca, citată de publicaţia americană. S-a întâmplat însă o minune. În aprilie, medicul din Moldova al băiatului, Andrei Pleşca, de la Centrul Mamei şi Copilului, a fost la un stagiu la Sutter Memorial Hospital. „Le-am vorbit colegilor americani despre mai multe cazuri complicate. Cazul lui Oleg Savca, care nu suporta amânare, i-a emoţionat cel mai mult, astfel că au decis să-l salveze pe băiat. În fiecare an este operat gratuit un copil din una din ţările în curs de dezvoltare. Anul acesta norocosul a fost Oleg. O intervenţie chirurgicală de acest fel şi tratamentul post-operator costă între 50-60 mii de dolari, o sumă impunătoare nu doar pentru o familie din ţara noastră, dar şi din SUA”, a spus pentru TIMPUL doctorul Andrei Pleşca. N-au avut mult timp pentru pregătiri, dar au reuşit să adune banii necesari pentru zborul în SUA. Le-au sărit în ajutor oamenii din sat, oferindu-le cine şi cât a putut. Astfel că pe 11 mai, Oleg şi Zinaida Savca au pornit spre SUA. Zburau pentru prima dată nu doar peste ocean, dar în general cu avionul, urmau să facă vreo trei escale şi nici engleză nu cunoşteau, dar s-au descurcat. La Sacramento au ajuns pe 13 mai, cu doar câteva ore înainte ca băiatul să intre în sala de operaţie…
Acum, insuportabilele dureri de cap, care îl chinuiau pe Oleg, au dispărut. Are căderi de memorie de scurtă durată, însă medicii spun că acestea vor dispărea în cel mult un an. Întrebat de ziaristul de la „The Sacramento Bee” ce ar vrea cel mai mult să facă atunci când va ajunge acasă, Oleg a răspuns: „Să alerg”.
Foto: www.sacbee.com
Miercurea trecută, Oleg a fost externat şi şi-a luat rămas bun de la medicii care i-au redat şansa la viaţă. Drept mulţumire, i-au oferit doctorului Samuel Ciricillo o sticlă de Merlot moldovenesc. Vinerea trecută, Oleg şi mama sa au plecat de la Sacramento, dar n-au revenit încă în Moldova, unde îi aşteaptă capul familiei, Alexandru Savca, dar şi întreg satul, după cum ne-au spus la Primăria Larga. L-am căutat la telefon pe Alexandru Savca, însă nu l-am găsit acasă. „Ştiu că fratele mai mare al lui Oleg se afla, în cadrul Programului „Work and Travel”, în SUA şi, probabil, au trecut pe la el să-l vadă”, spune medicul, care aşteaptă să-şi revadă pacientul norocos. „Va trebui să se afle sub supravegherea noastră o perioadă, să vină la control, la consultaţie. Dar ce a fost mai rău a trecut”, a menţionat doctorul. El speră, graţie colaborării cu Sutter Memorial Hospital, să reuşească să obţină aparatajul necesar pentru efectuarea şi în Moldova a unor astfel de operaţii pe creier la copii: „Un microscop nou costă circa 300 mii de dolari. În clinicile din SUA acestea sunt schimbate o dată la patru-cinci ani. Aşa că poate ne donează unul nouă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!