(OPINIE) Ce au în comun AIE-3 şi un „cartel politic”?
Directorul executiv ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru.
Europa Liberă: E logic să ne întrebăm dacă componentele alianţei, atunci când au semnat acordul, având deja experienţa convieţuirii, s-au asigurat că nu vor mai călca pe aceleaşi greble? Ce garanţii există că vor sta grămadă şi vor putea soluţiona problemele cele mai stringente?
Igor Boţan: „Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3 este un acord clasic de stabilire a unui cartel politic. Adică cei trei s-au întrunit şi au decis să formuleze regulile, potrivit cărora, ei vor conduce acest cartel în care, cu desăvârşire, va fi nimicită concurenţa între componente, precum şi concurenţa din afara acestei alianţe. Iar scopul este să se reproducă la guvernare ori de câte ori va fi nevoie să o facă.”
Europa Liberă: Cum au de gând, la modul practic, să pună în aplicare componentele alianţei condiţia neînregimentării politice sau nesupunerii politice a agenţiilor şi structurilor subordonate Parlamentului?
Igor Boţan: „Există mecanisme prescrise în acest acord. Cei care nu vor îndeplini întocmai directivele care vor veni de la liderii partidelor vor fi daţi afară.”
Europa Liberă: Dar componentele alianţei se angajează să dea frâu liber agenţiilor. Spun că procuratura sau cine o mai fi să nu mai fie subordonate politic.
Igor Boţan: „Acesta este un fel de răspuns mişcării protestatare care a insistat pe depolitizarea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi instituţiilor regulatorii. Noi am văzut care a fost reacţia la această cerinţă, la început a domnului Gaburici, pentru că o astfel de clauză a existat şi anterior. Domnul Gaburici, când doar a invocat că trebuie eliberaţi din funcţie anumiţi conducători ai instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi regulatorii, imediat asupra lui s-au făcut presiuni şi el a trebuit să demisioneze. Noi vedem, candidatul nominalizat pentru funcţia de prim-ministru, Maia Sandu, practic, a spus acelaşi lucru şi imediat a fost luată în furci. Deci, nu trebuie să ne facem iluzii, este un fel de reverenţă în faţa celor care de şase ani, de când guvernează această alianţă, spune foarte clar că cel mai rău constă în politizarea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi instituţiilor regulatorii. Această situaţie acum ei nu o mai pot repara, pentru că cei care au fost puşi în funcţii, ei deja au lăsat rădăcini foarte adânci. Dacă aceştia vor fi schimbaţi, rămân cei care stau la baza piramidei pe care au creat-o aceşti lideri politici. Acesta este praf în ochi. Putem spune: praf în ochi şi nimic mai mult.”
Europa Liberă: Cine va guverna, efectiv? Ce rezultă din acordul alianţei? Ce structuri vor sta la temelia unor decizii?
Igor Boţan: „Exact cele care au fost anunţate în luna februarie, atunci când a fost formată alianţa minoritară dintre Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat. Liderii alianţei se vor întruni săptămânal şi vor pune la cale toate lucrurile care sunt de importanţă majoră pentru ei personal şi formaţiunile pe care le reprezintă. Apoi cureaua de transmisie va fi consiliul alianţei, experţii pe care îi au şi tot aşa până lucrurile vor ajunge la prezidiul guvernului, care de o manieră consensuală va trebui, cu două zile înainte de şedinţele guvernului, să pună pe masa premierului ceea ce îşi doresc liderii alianţei. Iată toată structura pe care noi deja am însuşit-o încă în februarie anul curent şi care acum este reprodusă cu participarea şi a Partidului Liberal. Prim-ministrul în această situaţie este un simplu preşedinte al şedinţelor guvernului, care traduce în viaţă hotărârile liderilor coaliţiei. Mai mult decât atât, trebuie să menţionăm, şi radioascultătorii trebuie să ştie, că acest acord nu se referă în niciun fel la criza profundă în care aceste trei partide au adus ţara în ultimii şase ani de zile. Atunci când candidatul desemnat, Maia Sandu, spune: „Domnilor, voi semnaţi un acord în care totul este în ajur, adică creştere economică, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, iar eu, care eventual voi deveni prim-ministru, trebuie să scot ţara din criză, trebuie să mă gândesc la un program anticriză. Niciun cuvânt în acest acord nu se scrie despre situaţia de criză”. Este evident că în astfel de condiţii este imposibil să îţi imaginezi că un prim-ministru puternic, un prim-ministru cu o personalitate puternică poate face ceva.”
Europa Liberă: Totuşi, este o întrebare legitimă adresată de Mihai Ghimpu, dacă eventualul candidat sau deja desemnatul candidat are obiecţii, de ce le formulează peste capul liderului PLDM, de ce se adresează direct alianţei şi nu încearcă să se asigure în interiorul formaţiunii întâi de toate promovarea acestor opţiuni?
Igor Boţan: „Eu nu pot răspunde pentru membrii de partid ai PLDM, dar eu îmi dau seama perfect că Maia Sandu a procedat exact ca un om responsabil, care probabil a citit acest acord şi a înţeles că acest acord este, aşa cum spuneam, o metodă de a arunca praf în ochi cetăţenilor – să pui lucruri acolo la care cetăţenii eventual ar reacţiona pozitivi şi să ignori cu desăvârşire o stare de fapt, care este criza profundă în care a ajuns Republica Moldova. De ce Maia Sandu nu s-a adresat către şeful de partid PLDM? Eu la această întrebare nu pot răspunde. Probabil au discutat, s-au adresat. Dar eu nu văd cum în astfel de condiţii în acest cartel politic bazat pe interesele personale şi de clan ale liderilor politici ţara poate fi scoasă din criză. Acest lucru este, pur şi simplu, imposibil.”
Europa Liberă: Iurie Leancă spune că în mod normal ar fi trebuit ca viitorul candidat să participe la formularea unor clauze. Va încerca oare, de bună seamă, alianţa să găsească un simplu executor, aşa cum sugerează Mihai Ghimpu?
Igor Boţan: „Părerea mea este că liderii acestei alianţe au probleme cu discernământul. Ţara este în criză profundă. Invenţia Curţii Constituţionale că pot discuta trei luni de zile este o pură invenţie. Atunci când există criză, preşedintele imediat trebuia să consulte componentele şi să purceadă la numirea unui prim-ministru, iar acesta în 45 de zile trebuia să facă totul. Răspunzând punctual la întrebarea dumneavoastră, vreau să vă spun că orice program de guvernare acum trebuie să înceapă nu cu constituirea unei alianţe pe criterii de cartel, ci cu un program anticriză. Dacă aceşti bravi lideri de partid ar fi început discuţiile pe marginea unui program anticriză, cu participarea eventualului prim-ministru, eu aş înţelege că ei îşi dau seama în ce stare se află Republica Moldova. De aceea, eu cred că Maia Sandu sau oricare alt eventual candidat pentru funcţia de prim-ministru va avea prima sarcină să deblocheze relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional, după care va fi pasibil de demisie, pentru că în joc vor intra regulile cartelului.”
Europa Liberă: Am o întrebare simplă: această alianţă chiar îşi doreşte un nou Gaburici, cuminte, vulnerabil, chemat la tablă în orice moment? Sau este gata să dea soarta alianţei, a guvernărilor viitoare pe mâna unui prim-ministru puternic?
Igor Boţan: „Vreau să vă contrazic. Gaburici s-a dovedit a fi totuşi un om cu discernământ, care a pus condiţii şi noi ştim care au fost aceste condiţii.”
Europa Liberă: Da, s-a dovedit, dar a fost invitat totuşi ca un executor cuminte.
Igor Boţan: „A fost invitat ca un executor cuminte, dar când s-au convins că nu este un executor, pur şi simplu, dar vrea să se manifeste ca un manager, şi reputaţia lui de manager, din câte ştiu, este una bună, acest domn Gaburici şi-a prezentat demisia. Eu cred că a procedat absolut corect.”
Europa Liberă: Oricum nu schimbă datele problemei. Guvernarea nouă îşi doreşte un viitor prim-ministru cuminte, executor, aşa cum a spus domnul Ghimpu, sau totuşi este gata să se lase pe mâna unui manager puternic ca Gaburici, de exemplu?
Igor Boţan: „Exact. Noi am văzut reacţia domnului Ghimpu. Nimeni dintre liderii alianţei nu putea să exprime mai bine decât domnul Ghimpu ce se doreşte de la prim-ministru – să fie un simplu executor, un preşedinte al şedinţelor guvernului, la care se discută exact ceea ce au hotărât liderii partidelor şi nu ceea ce impun realităţile. Trebuie să-i fim recunoscător domnului Ghimpu, pentru că nimeni, niciun alt lider nu ar fi manifestat mai fidel ceea ce zace în interiorul acestei alianţe. Şi mai există lucruri legate de noi, de cetăţeni. Cetăţenii trebuie să-şi dea seama că această alianţă are de gând să implementeze lucruri care sunt absolut indezirabile pentru cea mai mare parte a cetăţenilor. Deci, organizarea unui referendum pentru alegerea şefului statului de către, iarăşi, acest cartel politic, deşi se ştie din referendumul din 5 septembrie 2010, că 90% dintre cetăţeni vor alegerea directă a şefului statului.”
Europa Liberă: Alianţa, aşa cum se prezintă ea, cu acordul semnat, cu declaraţiile colaterale, chiar nu-şi dă seama că poate fi luată în furci?
Igor Boţan: „Această alianţă ştie că dispune de resurse extraordinare, de organele represive şi coercitive ale statului, de bani pe care îi aruncă la dreapta şi la stânga, şi am văzut cum se face în campania electorală, de surse mediatice care în proporţie de 80% le aparţin. Deci, ei sunt angajaţi într-un joc care consideră că merită să fie jucat până la capăt. Iar că victoria va fi de partea lor ei nu au îndoieli, pentru că cetăţenii Republicii Moldova, aşa cum am mai discutat în acest studio, încă nu sunt cetăţeni şi sunt locuitori ai Republicii Moldova. Ei ştiu acest lucru şi beneficiază de această stare de fapt. Aceasta este toată explicaţia pe care o avem pentru ceea ce se întâmplă actualmente în ţara noastră.”
Sursa: europalibera.org
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!