Politică

(Opinie) Guvernul Filat a fost doborât de corupție

Nu luptele politice au fost principala cauză, pentru că acestea au continuat pe parcursul tuturor celor peste trei ani de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană. Adevărul este că acest executiv nu mai putea continua din cauză că a folosit şi chiar a amplificat acelaşi sistem de corupţie de la precedenta guvernare comunistă. Iar premierul Vlad Filat în loc să lupte cu acesta, l-a tolerat şi chiar l-a folosit bine-merci pentru a-şi promova propriile interese şi pe cele ale apropiaţilor săi.

”Unde sunt probele?” întreabă unii. Dar probele sunt la suprafaţă. Să ne amintim de cei trei miniştri din guvernul condus de Filat care sunt bănuiţi de acte de corupţie. Ministrul pldm-ist al finanţelor Veaceslav Negruţă a dat 400 de mii de euro din bugetul statului fostului său coleg de partid Pantelei Sandulachi. Ministrul sănătăţii, porpus tot de PLDM, Andrei Usatâi a dat în arendă peste 500 de metri pătraţi din Spitalul Republican, asta în timp ce bolnavii sunt nevoiţi să stea în holuri pentru că nu mai sunt paturi. Ministrul culturii, Focşa, este învinuit că a vândut ilegal un spaţiu din centrul Chişinăul, deputatul PLDM Veaceslav Ioniţă este implicat în aşa numitul dosar ”cazinou”, în care bugetul statului a fost prejudiciat de câţteva milioane de lei. Şi astea sunt doar ”floricele”. De la Banca de Economii practic s-au furat aproximativ 1,5 miliarde de lei de când Filat este prim-ministru. Este vorba de o sumă enormă, aproape 10% din veniturile anuale la bugetul de stat. Şi să nu încerce nimeni să spună că Filat nu a ştiut despre aceasta, mai ales că de aproape un an, unul din apropiaţii săi, Victor Bodiu, este preşedintele consiliului de administraţie al băncii.

Despre schemele de la Serviciul Vamal nu mai este un secret pentru nimeni, iar unul din cele mai recente cazuri ne-a făcut de râs în toată Europa, când un tir cu aproximativ 8 milioane de ţigări de contrabandă a trecut ”nevăzut” vama şi a fost prins în România. Şi nimeni nu a fost tras la răspundere. Iar acesta este doar unul din cazuri.

Dar ştiţi cum a înţeles Vlad Filat să lupte cu corupţia? Prin a-i interzice directorului Centrului Naţional Anticorupţie să vină la şedinţele guvernului.

Filat ne tot vorbeşte despre zecile de mii de alegători ai PLDM care i-ar fi încredinţat funcţia de prim-ministru. Nu punem la îndoială scopurile nobile ale alegătorilor, dar mă întreb dacă aceştia i-au încredinţat dreptul lui Filat de a face contrabandă, de a organiza şi proteja scheme de corupţie şi de a pune în funcţii importante în stat persoane care să-i protejeze averile şi interesele? Nu cred! În timp ce mii de moldoveni îndură foame, Filat fură milioane. În timp ce sute de mii de concetăţeni de-ai noştri, o mare parte dintre care au votat PLDM, muncesc la negru peste hotare pentru a-şi întreţine familiile rămase aici, în speranţa că într-o bună zi se vor putea întoarce în ţară, Filat şi acoliţii lui încearcă să fure şi să privatizeze ce a mai rămas în urma comuniştilor.

Pe parcursul acestor trei ani, Filat s-a tot lăudat cu succesele pe care le-a obţinut în politica externă şi cu susţinerea de care Republica Moldova se bucură din partea parteenrilor internaţionali pe calea integrării europene. Trebuie să recunoaştem că într-adevăr au existat succese în acest sens, dar nu trebuie să uităm că partenerii externi ne-au acordat susţinere şi încredere semnând un ”cec în alb”, odată cu venirea Alianţei pentru Integrare Europeană la putere, în speranţa că lucrurile în Republica Moldova se vor schimba. Din păcate însă ”cecul în alb” a fost murdărit de acţiunile şi abuzurile la care s-a dedat Filat şi ortacii săi mai ales în ultima perioadă de timp. Cine poate să creadă că Biden, Merkel şi Barroso care au vizitat Republica Moldova în ultimii ani susţin un guvern, al cărui premier dă indicaţii la telefon şefului fiscului să blocheze conturile unui agent economic, doar pentru că acesta nu face parte din partidul pe care îl conduce, sau să înceteze controalele fiscale şi să reducă de zeci de ori amenzile aplicate unor alte companii? Cine poate să creadă că Bruxellesul va continua negocierile cu o ţară a cărui ministru de interne, la doar câteva luni de la numire în funcţie îi va ameninţa că-i va ”trânti cu capul de asfalit” pe cei care refuză să-i îndeplinească comenzile politice, iar şeful fiscului promite că-i va pune în funcţie doar pe cei agreaţi de partidul primului-ministru?

Filat însă nu a înţeles un lucru. După toate avertismentele pe care ni le-au dat europenii, pentru că nu a fost niciun oficial european care să nu vorbească despre necesitatea combaterii corupţiei şi a reformelor în justiţie, Bruxellesul practic şi-a retras sprijinul pentru Vlad Filat şi, respectiv, pentru guvernul său. Dovadă este şi lipsa de reacţie, practic, a Bruxellesului la demiterea guvernului, cu excepţia unei declaraţii comune a purtătorilor de cuvânt ai comisarilor Catherine Ashton şi Stefan Fule care îndeamnă politicienii să formeze o majoritate parlamentară.

Europa este foarte sensibilă atunci când e vorba de corupţie, mai ales la nivel de guvern. Să nu uităm că doar în ultima lună două guverne europene au căzut sau au demisionat în urma unor asemenea cazuri. E vorba de guvernul sloven, demis la 27 februarie, tot prin moţiune de cenzură, dar şi de demisia fostului premier bulgar Boiko Borisov. Ultimul, chiar dacă nu a fost demis pentru corupţie, a înţeles singur că trebuie să plece, ceea ce nu a binevoit să facă Filat. Să nu uităm şi de demisia fostului preşedinte german Christian Wulff, implicat într-un scandal de corupţie.

În pofida eforturilor pe care le-a depus întreaga guvernare în ultimii trei ani (şi nu doar Filat), Republica Moldova a pierdut, din păcate, şi acest tren care urma să ne apropie de Europa şi care va staţiona în luna noiembrie la Vilnius, unde va avea loc summitul Parteneriatului Estic. Din păcate pentru noi toţi, cetăţenii acestei ţări, principala preocupare a premierului a fost nu să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor şi să transforme Republica Moldova într-un stat cu adevărat european, dar să se transforme el din milionar în miliardar.

Din nefericire, toate speranţele pe care le-a depus societatea civilă, alegătorii şi clasa politică în acest politician, nu s-au adeverit. Din păcate, a fost la fel ca majoritatea predecesorilor săi, sau chiar mai rău, iar Republica Moldova nu mai poate merge mai departe cu un premier ca Vlad Filat. Partidul Democrat şi Partidul Liberal au avut o abordare corectă atunci când au anunţat că nu vor mai sprijini un guvern condus de Filat. Republica Moldova trebuie să meargă înainte, iar PLDM, dar mai ales Filat, trebuie să înţeleagă aceasta.

Liviu Melniciuc 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *