(OPINIE) Rusia e sinonimă cu UCIDEREA ÎN MASĂ a unor civili nevinovaţi
Aşa descrie Rusia antreprenorul IT Max Skibinsky, un rus care a părăsit ţara acum două decenii şi se arată extrem de dezamăgit de cum a ajuns cea mai întinsă ţară de pe glob. “Eu am să încep să mă prezint ca euro-slav în loc de rus”, spune IT-istul care adaugă că ţara sa avea deja o moştenire istorică plină de probleme, iar acum Rusia e sinonimă cu uciderea în masă a unor civili nevinovaţi.
Mulţi ruşi au reuşit lucruri extraordinare după ce au părăsit ţară, iar un exemplu este Sergey Brin de la Google care a părăsit URSS-ul la opt ani. Brin şi alţi ruşi care au ales să părăsească ţară s-au arătat dezamăgiţi de ce se întâmplă în imensă Federaţie, iar el spunea în 2003 că Rusia este “un fel de Nigerie, dar cu zăpadă (…) un loc condus de cowboy criminali care încearcă să controleze rezervele mondiale de energie”.
O radiografie detaliată a Rusiei face şi Max Skibinsky, un om care şi-a părăsit de mult timp ţară şi este foarte dezamăgit de ce se întâmplă acolo. Nu se fereşte de termeni duri, dar vine şi cu argumente.
Rusia: Un stat mafiot fără speranţa
Max Skibinsky a fondat mai multe companii în SUA şi este un nume cunoscut în industria IT. Într-un amplu articol a ţinut să explice de ce nu vrea să mai audă de Rusia, ţară în care şi-a trăit tinereretea şi unde a şi absolvit la celebra Universitate Lomonosov.
El spune că până acum s-a abţinut în a explică de ce este atât de dezgustat de situaţia Rusiei, însă după ultimele evenimente, legate de susţinerea acordată de ruşi celor care au doborât avionul malaezian în Ucraina, este momentul să explice pe larg.
“Rusia a fost şi este un stat nefuncţional. Din afară se vede doar faţada ce arată o ţară funcţională şi un guvern bun. Preţurile ridicate ale petrolului, infrastructură rămasă de pe vremea URSS-ului şi maşină internă de propagandă au menţinut pentru mai bine de un deceniu iluzia că Rusia este un stat funcţional”.
Însă nu este aşa, susţine Skibinsky: Federaţia Rusă este un stat mafiot, totul e controlat de mafie, iar poliţiştii şi judecătorii fac parte din bande periculoase de infractori. Rusia este un stat mafiot mai ales din cauza economiei dominate de veniturile din gaze şi petrol, industrii care oferă locuri de muncă pentru un milion de oameni.
Aceşti un milion de oameni o duc bine, iar ceilalţi 149 de milioane o duc foarte rău şi sunt direct şi indirect controlaţi de cei un milion, rezumă antreprenorul rus situaţia. Cei 149 de milioane sunt ţinuţi în frâu şi controlaţi de o imensă maşină de propagandă şi zeci de milioane de ruşi depind de stat în totalitate.
Max Skibinsky e nemilos când descrie oamenii de rând din ţară să: ruşii nu sunt prea deştepţi, mulţi sunt dependenţi de alcool sau droguri şi foarte mulţi dintre cei bătrâni sunt nostalgici faţă de URSS şi nu s-au adaptat perioadei moderne.
Aceşti oameni, care depind de ajutoarele de stat, nici nu trebuie să lucreze şi nici să gândească, sunt într-un fel de stare vegetativă şi nu ar putea psihologic să-şi închipuie că statul poate greşi în vreun fel.
Pe de altă parte “elită rusă”, adică 1% din cei un milion de oameni care lucrează în petrol şi gaze trăiesc la Londra sau în SUA şi pur şi simplu dispreţuiesc Rusia, dispreţuiesc ruşii şi nu-i interesează viitorul ţării.
“În Rusia, corupţia şi furtul sunt endemice şi că imagine reprezentativă trebuie să va închipuiţi o piramidă la varfukl căreia se află o clica de oligarhi KGB-işti care conduc o clasa de middle-manageri semi-competenţi care fură câte ceva din tot ce ating. La baza piramidei este restul populaţiei: oameni spălaţi pe creier, cu grave probleme şi dependenţi de stat”.
Clasa creativă nu poate face mare lucru
În acest mediu toxic nu e de mirare că nu se poate dezvoltă o cultură a start-up-urilor, deşi oameni capabili există.
Skibinsky vorbeşte despre clasa creativă, tineri care profită de internet şi care vor să facă ceva. Ei au protestat în toamna lui 2011 împotriva politicilor lui Puţin şi tot ei au de partea lor tehnologia în lupta cu un guvern cu apucături medievale.
Dar clasa creativă este o minoritate (câteva zeci de mii de oameni) şi nu poate rezistă intimidantei maşini de propagandă, astfel că aceşti tineri pleacă din Rusia şi mulţi dintre ei ajung celebri în SUA sau în alte ţări unde ideile lor sunt apreciate. Peste două milioane de oameni au părăsit Rusia de când Puţin e la putere, număr extrem de mare.
Rusia nu poate merge decât din rău în mai rău, spune IT-istul. Nu mai putem vorbi de un brand global numit Rusia, viitorul ţării este distrus, statul poliţienesc are totul în stăpânire şi localnicii spălaţi pe creier vor vorbi despre xenofobă lupta cu Occidentul.
Sfatul renumitului antreprenor este că Occidentul să ajute micile start-up-uri ucrainene cu proiecte, să le dea de lucru pentru a le asigura o independenţa faţă de Rusia. La polul opus trebuie să fie atitudinea faţă de companiile şi produsele ruseşti care ar trebui să fie boicotate.
“Orice comandă le trimiteţi va întări regimul. Dolarii din contract vor fi folosiţi pentru rachete Buk”.
“Eu am să încep să mă prezint că euro-slav în loc de rus, e un mod stângaci de apărare, însă brand-ul Rusia – deja pătat de gulag-uri şi restul moştenirii toxice este acum sinonim cu măcelărirea civililor nevinovaţi, Nu mai e nimic valoros de recuperat”, conchide el.
Sursa: skibinsky.com