Politică

Opt acorduri încheiate pe platforma CSI au fost denunțate de Parlament în sesiunea de primăvară 2023

În sesiunea ordinară trecută, Parlamentul a denunțat opt ​​acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Documentele țin de domeniile energetice, educaționale, protecției muncii, standardizării, lichidării consecințelor situațiilor excepționale, comerțul liber. În contextul nostru european al țărilor noastre, participarea în angajamentele sau proiectele CSI devine irelevantă.

Printre acordurile denunțate figurează Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI, Acordul care prevede crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” sau Acordul cu privire la interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen încheiat la Minsk. la 22 ianuarie 1993. De asemenea, a fost denunțat. CSI.La ultima ședință a Parlamentului din sesiunea de primăvară 2023 au mai fost denunțate Acordul de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul Comunității Statelor Independente și Acordul privind barierele tehnice în zona comerțului liber.

Alte proiecte de denunțare a acordurilor cu CSI sunt înregistrate în Parlament și urmează a fi examinat de deputați.

De menționat că, anterior, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care a solicitat inițierea procedurilor regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *