Ultima oră

Orașul Ungheni va deveni MUNICIPIU

În aprilie, la solicitarea Primăriei Ungheni, a fost creată o comisie de lucru, formată din membri ai Consiliului orășenesc Ungheni, ai Consiliului raional Ungheni și ai Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, scopul căreia este elaborarea unui concept, pe exemplul Ungheniului, de atribuire orașelor statutului de municipiu.

„Pentru mine obținerea statutului de municipiu este foarte importantă. Orașul Ungheni este un oraș cu un nivel de urbanizare relativ foarte înalt. Noi dispunem de toate serviciile pe care le are un oraș cum e Chișinăul. Toate aceste servicii trebuie, însă, întreținute și luate în calcul la formarea bugetului – lucru care acum nu se face. Nu vorbesc doar de chestii relativ mărunte, cum ar fi amenajarea spațiilor verzi, dar de probleme stringente ale orașului, cum ar fi sistemul de canalizare, sistemul de evacuare a apelor pluviale sau reparația drumurilor. De exemplu, nici un bănuț achitat pentru impozitul rutier nu ajunge în bugetul orașului. Un alt exemplu ar fi cantitatea de precipitații care cade pe asfaltul orașului, apă ce nu este, ca în sat, absorbită de pământ, ci care trebuie undeva evacuată. Dacă nu obținem în scurt timp statutul de municipiu, orașul Ungheni ar putea degrada, din punct de vedere urbanistic”, a declarat pentru Ungheni.tv primarul de Ungheni, Alexandru Ambros.

Se pare că suntem departe de acest scenariu pesimist, căci la începutul lunii aprilie a fost formată o comisie de lucru pentru atribuirea orașului Ungheni a statutului de municipiu, iar în luna mai va avea loc prima ședință a acestei comisii. De fapt orașul Ungheni va fi un oraș-pilot care va obține statutul de municipiu, căci nu există o procedură clară, legală în acest sens. „Noi vom oferi comisiei create toată materia de lucru pentru elaborarea acestui concept și vom spera că în cel mai scurt timp Ungheniul va deveni municipiu”, spune Ambros.

Deși importanța obținerii acestui statut este uriașă pentru Ungheni, o bună parte din locuitori consideră că aceasta este doar o denumire mai pompoasă. Sunt însă și ungheneni care cunosc adevărata valoare a acestei schimbări.

„Pentru Ungheni aceasta înseamnă mai multă forță decizională, mai ales față de Consiliul raional. Impozitele acumulate de la agenții locali nu o să mai meargă la întreținerea cadavrului Cula. Unitatea administrativă „municipiu” este un semnal politic că Guvernul vrea să dezvolte orașul și regiunea din jurul lui”, spune expertul consultant în telecomunicații, inginerul integrator Anatolie Golovco.

Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova stipulează că „municipiul este o localitate de tip urban cu un rol deosebit în viața economică, social- culturală, științifică, politică și administrativă a țării, cu importante structuri industriale, comerciale și instituții din domeniul învățămîntului, ocrotirii sănătății și culturii”.

Autori: Ion Calmîş (editor) 
Sursa: ungheni.tv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *