Social

Otrăviți încet, dar sigur

Aparent inofensive, unele adaosuri alimentare sunt toxice, pot provoca alergii sau chiar sunt cancerigene. Mai mult, aditivi de genul E 7123 care, de obicei, se găsește în dulciuri și jeleuri a fost interzis în țări ca SUA și Rusia. 
 
Contactat de TIMPUL, Grigore Cațer, șeful Direcției control produse alimentare și servicii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor (APC), a declarat că toți aditivii sunt dăunători atunci când depășesc norma admisibilă.

„Vorbim în general de toți aditivii alimentari: conservanți, stabilizatori, aromatizatori, coloranți, îndulcitori, antioxidanți, substanțele dizolvante, regulatori de aciditate și mulți alții”, a specificat Grigore Cațer. Potrivit lui, până acum, încă nu au fost depistate încălcări grave, cum ar fi produse care conțin aditivi alimentari interziși în alte țări, dar comercializate la noi. Încălcările țin adesea de evitarea scrierii pe etichetă a produselor de import, indicarea adaosurilor alimentare, cu toate că legea îi obligă să facă acest lucru.

„Importatorii încearcă să inducă în eroare oamenii”

„Atunci când este indicat pe etichetă E 100, neapărat el trebuie să fie precedat de denumirea grupului din care face parte, de exemplu, E 100 – colorant sau E 400 – stabilizator. Când nu sunt indicați aditivii alimentari, înseamnă că importatorii încearcă să inducă în eroare oamenii. De regulă, o bună parte din consumatori nu au cunoștințe în acest domeniu și nici nu știu ce înseamnă acest E. De aceea e nevoie de mai multă informație”, menționează Grigore Cațer.

De regulă, când APC depistează asemenea încălcări, lotul de produse este interzis până la înlăturarea tuturor neregulilor. Grigore Cațer zice că, potrivit legii, importatorii sunt obligați să traducă în limba de stat informația privind ingredientele folosite, iar nota despre aditivii alimentari trebuie să fie deplină și corectă, așa cum vine de la producător.

Regulamente noi privind utilizarea aditivilor alimentari

Pentru a atenționa oamenii asupra acestei probleme și a afectelor negative care le pot avea E-urile pentru sănătatea lor, Comisia Europeană a adoptat două regulamente privind utilizarea aditivilor alimentari. Acestea instituie două liste noi cu privire la aditivii din produsele alimentare și aditivii din ingredientele alimentare. Conform noii legislații europene, alimente precum pâinea, untul, iaurtul nearomatizat, pastele făinoase nu vor mai conține aditivi alimentari, iar în cazul anumitor alimente, E-urile vor fi folosite mai puțin.
Andrei Ciburciu, șeful Secției siguranței alimentelor din cadrul Centrului Național pentru Sănătate Publică (CNSP), spune că și condițiile de utilizare a E-urilor în produsele alimentare din R. Moldova au fost armonizate cu cele europene. Documentul include atât lista națională a aditivilor alimentari autorizați, cât și lista substanțelor de suport în aromele alimentare și modul de utilizare, iar publicarea noului regulament în „Monitorul Oficial” va face posibilă cât mai curând implementarea acestuia în practică.

Ghid pentru agenții economici

„A fost întocmit un regulament nou, deoarece precedentul era depășit. În acest caz, noi nu am descoperit nimic nou, aditivii care au fost autorizați în Uniunea Europeană au fost autorizați și la noi în țară. Acest lucru a fost făcut pentru a nu crea bariere tehnice în comerț”, a specificat Andrei Ciburciu.

Potrivit lui, acest regulament va fi foarte util pentru agenții economici, deoarece majoritatea realizează produse cu aditivi alimentari. Acest regulament va fi într-un anumit mod un ghid pentru ei, deoarece, astfel agenții economici vor fi la curent cu E-urile care sunt permise, în ce cantități și care sunt cerințele de etichetare a produselor alimentare care conțin E-uri.

„Oamenii trebuie să știe ce conțin alimentele pe care le consumă”

„Consumatorii trebuie să știe că atunci când merg la magazin, produsul X sau Y conține aditivi alimentari. Și E-urile trebuie să apară pe eticheta produsului. Atunci oamenii au libera alegere și sunt conștienți de faptul că procură astfel de produse”, a mai adăugat Andrei Ciburciu.

Datele Ministerului Sănătăţii indică că ponderea medie republicană a probelor de produse alimentare necorespunzătoare normativelor sanitare prin conţinutul de aditivi alimentari a depăşit dozele maxime admise în 3,2% din probele investigate în 2010. Pe când în 2011 ponderea medie republicană a probelor de produse alimentare necorespunzătoare normativelor sanitare prin conţinutul de aditivi alimentari a constituit 3,3%.

E-urile sunt produși chimici de sinteză, incluși în industria alimentară, pentru că îmbunătățesc gustul alimentelor, le dau o culoare plăcută, sau ajută la conservarea lor pentru un timp îndelungat, sporindu-le astfel rezistenta față de alterare.
E-urile sunt de două tipuri: bune şi foarte periculoase pentru sănătate. „E" reprezintă faptul că au fost testate minimum șase ani şi atestate la nivel european.

Suspecte:
E 125, E 141,E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477.

Extrem de nocive:
E 102, E 110, E 120, E 124 – coloranți care afectează glanda tiroidă.

Cancerigene:
E 123,E 127, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E230, E 239, E 320, E 330, E 321, E 631.

Toxice:
E 220, E 221, E 222, E 224, E 338 – provoacă boli intestinale;
E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 320;
E 466 – afectează tubul digestiv;
E 230, E 231, E 232, E 233 – pot provoca boli de piele;
E 200 – suprimă vitamina B12;
E 321 – crește colesterolul în sânge;
E 311, E 312 – atacă sistemul nervos.

Printre acestea mai sunt E-urile bune:
E 306 – tocoferol, sau vitamina E, este un antioxidant natural care ajută la regenerarea celulelor;
E 407 – caragenanul, emulsifiant natural;
E 322 – lecitină, un antioxidant natural întâlnit și în ciocolată;
E 421 – manitolul de cofetărie;
E 300 – riboflavină sau vitamina B2;
E 440 – acid ascorbic natural sau vitamina C naturală;
E 140 – clorofilă, colorant natural folosit în cofetării, colorarea pastelor de dinți și cosmeticelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *