Ultima oră

Ouăle s-au scumpit. Prețul lor s-a dublat

Solicitat de IPN, directorul general al întreprinderii ştiinţifice de producţie de stat „Avicola-Moldova”, Ion Bâzgu, a menţionat că, pe parcursul anului, preţul ouălor variază în funcție de mai mulţi factori: în lunile reci, acesta se majorează după care se micşorează, practic, dublu, în perioada de vară.

Ion Bâzgu a spus că principalul factor care duce la scumpirea ouălor este preţul hranei. Aceasta este procurată în proporţie de 50% de peste hotare. „Dacă azi porumbul se vinde cu 2 lei un kilogram, aceasta nu înseamnă că noi hrănim păsările doar cu 2 lei. Ponderea cerealelor din furajele cu care sunt hrănite păsările este de circa 50%, restul elementelor componente sunt vitaminele, aminoacizii şi proteinele vegetale şi animale, procurate de peste hotare”, a spus producătorul.

Potrivit acestuia, un kilogram de proteină vegetală cum este soia, în prezent, se importă la preţ de 11-12 lei. Proteinele animale, adică făina de peşte, se importă la un preţ de 14 lei pentru un kilogram. Astfel, un kilogram de furaje se ridică la preţul de la 5 la 6 lei pentru o găină. Pentru obţinerea a 10 ouă, o găină este hrănită cu 2 kilograme de furaje combinate, în total, circa 11 lei. Astfel, ponderea costurilor pentru procurarea furajelor este de 58%-62% din preţul ouălor.

„Lumea crede că dacă cerealele sunt ieftine şi preţul ouălor trebuie să fie mic. Dar, în luna martie preţul de vânzare a ouălor este de 11 lei, iar preţul de cost este de 16 lei. Din cază că relaţiile de piaţă nu sunt dezvoltate, producătorii de ouă activează cu un risc de 100%. Noi nu avem contracte încheiate cu niciun magazin şi nimeni nu vrea să încheie un contract, astfel nimeni nu ne poate asigura că în luna ianuarie sau martie vom avea câştig sau pierderi”, a subliniat Ion Bâzgu.

Acesta a specificat că preţul de vânzare nu este majorat de producător, dar de piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. În plus, aproximativ 58% din cantitatea de ouă de pe piaţa autohtonă sunt produse în gospodăriile auxiliare şi de fermieri. Astfel, din cauza variaţiei temperaturilor pe timp de noapte şi zi, găinile intră în perioadă de năpârlire când nu produc ouă. Atunci pe piaţă se produce un mare deficit de producţie care şi generează creşterea preţului.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *