Actualitate

PA a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a trei polițiști implicați în dosarul de la Aeroportul Internațional Chișinău

Anterior în decembrie 2021 și respectiv februarie 2022, procurorii anticorupție au expediat în instanța de judecată, cauzele penale de învinuire a altor doi angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în cadrul cărora unuia dintre ei i s-a incriminat 1 episod de corupție, respectiv celui de al doilea – 11 episoade de corupere pasivă, fiind vizați în procesul de implementare a schemei infracționale de corupție de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Vă amintim că, cauza penală a fost pornită în iunie 2021, în temeiul săvârșirii infracțiunii de corupere pasivă (art.324 alin.(2) din Codul penal), unde în rezultatul acțiunilor de urmărire penală efectuate au fost reținuți 13 angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, vizați într-un dosar complex care cuprinde în total 59 de episoade, dintre care 38 de pretindere de mită și 21 de alte abateri contravenționale.

Mai exact, s-a constatat că, angajații Sectorului de Poliție de Frontieră «Aeroportul Internațional Chișinău», fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în contextul restricțiilor impuse de situația epidemiologică, au creat și implementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești de la pasagerii care plecau din țară și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere și prezentare a testului PCR «COVID-19» cu semne de falsificare.

Astfel, polițiștii implicați în serviciu ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera Republicii Moldova pe sensul «ieșire» sume cuprinse între 50-100 de euro. De asemenea, s-a mai stabilit că, angajații poliției de frontieră, implicați în serviciu, ar fi extorcat bani de la diverse persoane, atât cetățeni moldoveni, cât și străini, care intenționau să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova prin «Aeroportului Internațional Chișinău», pe sensul «ieșire», pentru a nu le întocmi procese verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare.

Respectiv, contra unor remunerări ilicite, aceștia nu întocmeau procese verbale pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autoritățile competente și pentru încălcarea regulilor de ședere în Republica Moldova.

Concomitent, în acest context, ținem să concretizăm că, în decembrie 2021, trei persoane dintre cele vizate în schema infracțională vizată, au fost scoase de sub urmărire penală, pe motiv că fapta săvârșită conține semnele constitutive ale contravenției de recompensă nelegitimă sau de folos material, prevăzută de art. 315 din Codul contravențional.

În partea ce se referă la alți șapte angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, menționăm că, cauza penală în privința acestora rămâne la etapa de urmărire penală, în cadrul căreia la moment sunt efectuate mai multe acțiunile de urmărire penală necesare pentru terminarea ei și emiterea unei soluții pe caz, se arată în comunicat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *