Pădurile, paiele şi tizicul scapă Moldova de Gazprom
Scade consumul de gaze
Astfel experţii se aşteaptă ca ponderea gazelor naturale în consumul total de energie a Republicii Moldova să continue să scadă şi să coboare la doar 15% în 2015, cu opt puncte procentuale mai puţin comparativ cu 23% în 2010.
Potrivit proiectului "Balanţei energetice anuale de perspectivă pentru anul 2015", această reducere se reflectă în mai multe sectoare: rezidential, comercial/servicii publice și, într-o mai mică măsură, în industrie. De asemenea, un uşor declin pe piaţă va avea cota produselor petroliere şi a produselor destinate pentru încălzirea locuinţelor şi altor încăperi.
Lemnele, paiele şi tizicul scapă Moldova de dependenţa de Gazprom
Specialiştii susţin că în anul 2015, ponderea energiei electrice ar trebui să rămână mai mult sau mai puțin neschimbată. Cererea de cărbune pe piaţă se presupune a rămâne aproape aceeaşi, la cota de 6%. În schimb la categoria "Biomasă și Deșeuri" consumul este în creştere semnificativă, iar cota de piaţă s-a dublat din anul 2010 şi până în 2015.Consumul de biocombustibili s-a dublat.
Astfel dacă în anul 2010 lemnele, paiele şi alte resturi vegetale, dar şi banalul tizic aveau o cotă de 8% în consumul de resurse energetice, apoi în 2014 au ajuns la 14%, iar în 2015 ar putea trece de cota de 16%.Astfel biocombustibilii şi deşeurile (de la lemne la resturi de plante sau chiar tizic) vor avea o cotă mai mare în balanţa energetică a Republoicii Moldova decât gazele ruseşti. Potrivit autorilor prognozei 90% din această categorie o reprezintă lemnul de foc.
Această evoluţie se datorează în special sectorului rezidenţial, care în ultimii ani a redus constant consumul de gaze, ca urmare a preţurilor mari. În schimb a trecut la surse de alternativă.
Sursa: mold-street.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!