Panică în feudele țarului
Statalitatea Republicii Moldova este în pericol. Un deputat liberal şi-a permis să iniţieze o procedură de modificare a sintagmei „limba moldovenească” din Constituţie în „limba română”. Nu prezenţa unei armate străine, ruse, pune în pericol statalitatea Moldovei. Nu amestecul Kremlinului în politica de la Chişinău. Nici formaţiunile de cazaci ruşi din Găgăuzia nu reprezintă un pericol pentru statalitatea Moldovei. Denumirea ştiinţifică a limbii – ăsta e marele duşman al independenţei R. Moldova.
Doar în Moldova este posibil să turmentezi o mare parte de popor într-atât, încât aceasta să nu-şi dea seama ce limbă vorbeşte. Nici un partid, organizaţie sau putere mondială nu ar putea să-i facă pe americani să creadă că limba lor este americana, și nu engleza. Nici pe austrieci nu ai putea să-i convingi că vorbesc austriaca în loc de germană, fii tu măcar mogul de presă cu 10 televiziuni la cherem. E imposibil să impui o opinie eronată asupra limbii pe care o vorbeşte un popor cult şi inteligent. Moldovenii, ştim bine, nu prea dau dovadă de succese la capitolul cultură şi inteligenţă. Moldovenii nu citesc, nu studiază istoria şi preferă să primească adevărul de la televizor. Iar televiziunea din Moldova e plină de canale ruseşti îmbâcsite de seriale tâmpite cu bandiţi, poliţişti şi eroi sovietici. Nu ar trebui să ne mirăm în acest caz de faptul că iniţiativa deputatei Ana Guţu a stârnit atâtea reproşuri la noi, unde rusofonii s-au acomodat, fără măcar să încerce de a înţelege locuitorii băştinaşi de aici.
Mass-media aservită regimului lui Putin a sărit de la mic la mare în „apărarea suveranităţii R. Moldova” de expansionismul fascist care se numeşte limba română. Să vezi că minoritatea rusă de aici va suferi în urma acestei legi. E clar că va suferi, aceştia nu au reuşit să înveţe „moldoveneasca” lui Stati timp de câteva decenii bune. Să nu ne aşteptăm că vor învăţa româna, o limbă frumoasă cu reguli bine puse la punct. Există o vorbă în popor: prostul se supără atunci când vrei să-l înveţi ceva. O bună parte a ruşilor, cei cu capul pe umeri şi raţiunea întreagă, înţeleg că această iniţiativă nu va schimba nimic în viaţa de zi cu zi. E ca şi cum ai corecta o greşeală gramaticală. Partea mai puţin deşteaptă a rusofonilor, cei care tânjesc după „raiul sovietic”, s-a cam speriat de limba română. Unii din ei nici cu rusa nu prea se descurcă, deşi se declară internaţionalişti şi cetăţeni ai lumii. Lumea acestor pseudointernaţionalişti e una, Rusia, care speră să refacă monstrul sovietic întru bunăstarea popoarelor asuprite de independenţă şi suveranitate. Nu i-am auzit niciodată pe stataliştii noştri să învinuiască Rusia de implicarea în treburile interne ale Moldovei. Pentru că aceşti statalişti nu au cum să muşte mâna care îi hrăneşte. Capitala Moldovei pentru ei se află la Moscova, nu la Chişinău. Alde Șelin și Dodon nu văd niciun pericol în defilarea cazacilor ruși pe teritoriul Moldovei, în schimb, orice marș al unioniștilor este calificat de aceștia drept atac la suveranitatea țării.
Vreau să-i liniştesc totuşi pe rusofonii din Moldova. Modificarea articolului 13 din Constituţie nu va schimba nimic în realitate, doar va restabili un adevăr istoric. De unde atâta panică în feuda ţarului atunci? E răspândită de mesagerii Moscovei, clar lucru. Le sugerez ruşilor să nu panicheze, limba română e foarte frumoasă şi nu muşcă deloc. În schimb, prostia şi ignoranţa muşcă aprig din autorespectul unui individ. Acum lor le rămâne de făcut alegerea: să mai înveţe o limbă şi să se integreze, în sfârşit, în societatea moldovenească sau să rămână în puţul propagandei şi necunoaşterii. Până şi idolul multora din ei, Lenin, spunea cândva: învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi. Pentru că învăţătura încă nu a omorât pe nimeni. Ignoranța și prostia, în schimb, fac victime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!