Papa Francisc numește 21 de noi cardinali și schimbă fața Bisericii Catolice

Papa Francisc va numi sâmbătă 21 de noi cardinali din toate colțurile lumii, într-o mișcare strategică ce ar putea influența viitorul Bisericii Catolice. De la episcopi din Alger și Teheran până la prelați din Tokyo și Abidjan, noile numiri reflectă viziunea Papei pentru o Biserică mai incluzivă.

La cei 87 de ani ai săi, Papa argentinian își pune amprenta asupra viitorului Bisericii prin aceste alegeri neconvenționale. În loc să urmeze tradiția de a promova episcopi din marile dioceze europene precum Milano sau Paris, el s-a orientat spre „periferiile” lumii catolice, transmite AFP preluat de mediafax.

America Latină primește cinci noi cardinali (din Ecuador, Chile, Brazilia, Peru și Argentina), Africa primește doi (din Coasta de Fildeș și Algeria), iar regiunea Asia-Pacific, unde catolicismul crește cel mai rapid, este reprezentată prin arhiepiscopul de Tokyo și un episcop din Melbourne.

O alegere surprinzătoare este și prelatul belgian Dominique Joseph Mathieu, care servește ca arhiepiscop în Iran.

După ceremonia de sâmbătă, Papa Francisc va fi numit aproape 78% din cei 140 de cardinali care au drept de vot în alegerea viitorului papă. Douăzeci dintre noii cardinali au sub 80 de ani, ceea ce înseamnă că vor putea participa la conclavul care va alege următorul pontif.

Ceremonia de învestitură va avea loc în Bazilica Sfântul Petru, unde noii „prinți ai Bisericii” vor primi inelul și bareta de cardinal. Jean-Paul Vesco, arhiepiscopul de Alger și fost avocat, în vârstă de 62 de ani, unul dintre noii cardinali, spune că se așteaptă la o ceremonie „foarte emoționantă”.

Deși Papa Francisc se confruntă cu probleme de sănătate, el rămâne foarte activ și a dat asigurări că nu intenționează să demisioneze în viitorul apropiat, chiar dacă, asemenea predecesorului său Benedict al XVI-lea, nu exclude această posibilitate dacă starea sănătății sale s-ar înrăutăți semnificativ.


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *