Actualitate

Paracetamolul luat pe termen lung crește riscul de hipertensiune arterială

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri și dureri, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiului său pentru utilizarea pe termen lung.

O jumătate de milion de oameni – unul din 10 – din Scoția au luat acest medicament în 2018. Pe de altă parte, hipertensiunea arterială afectează unul din trei oameni din Marea Britanie.

Studiul a analizat evoluția medicală a 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială.

Lor li s-a cerut să ia 1 gram de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică – și apoi pastile fără substanță activă timp de încă două săptămâni. Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral”, a spus profesorul James Dear.

Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să le recomande pacienților cu durere cronică o doză cât mai mică de paracetamol și să-i supravegheze îndeaproape pe cei cu hipertensiune arterială și cu risc de boli de inimă.

„Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este, desigur, bine”, a subliniat medicul Iain MacIntyre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *