Actualitate

Parchetul din România a instituit sechestru asigurător pe stocurile de materii prime ale Lukoil, acuzată că a prejudiciat statul cu 230 milioane euro

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCA) a efectuat joia trecută mai multe percheziţii la rafinăria Lukoil într-un dosar – mamut de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul fiind estimat oficial la 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro din spălare de bani. În urmă acestei anchete, vineri au apărut informaţii potrivit cărora rafinăria Lukoil Ploieşti şi-a întrerupt activitatea.

"Oil Terminal informează actionarii că în dată de 6.10.2014 Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Ploieşti a trimis către Oil Terminal ordonanţă prin care se dispune instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra tuturor cantităţilor şi stocurilor de materie prima – ţiţei şi alte produse energetice (păcură, benzine şi motorine) şi/sau aditivi, deţinute de Petrotel Lukoil SA Ploieşti în spaţiile de depozitare tank-uri, conducte de transfer şi rezervoare ce aparţin sau se află în custodia SC Oil Terminal SA până la concurenţă sumei de 1.039.019.829,00 lei", se arată în raportul intitulat "Eveniment important de semnalat" şi depus de societate la BVB.

Oil Terminal precizează că, în dată de 30.09.2014 ponderea tranzacţiilor Lukoil era de 34,2% din cifra de afaceri preliminată a Oil Terminal.

Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, o echipa complexă formată din procurori, ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifraudă şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova au efectuat, joi, 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENŢIA LUKOM-A-ROMÂNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate în municipiul Ploieşti.

În cauza se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În această faza a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

În urmă percheziţiilor au fost ridicate de anchetatori documente care au fost transportate la sediul Parchetului în saci şi cutii.

Rafinăria Petrotel din Ploieşti este parte a gigantului petrolier rus Lukoil. Rafinăria a fost preluată de compania Lukoil în 1998. Grupul Lukoil mai deţine în România o reţea de aproximativ 300 de benzinării, acoperind circa 20% din piaţă carburanţilor din România.  

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *