Actualitate

PARE 1+1: investiții de 340 mln lei, 357 afaceri noi și peste o mie de locuri de muncă

Programul PARE 1+1, în perioada 2010-2015, a generat crearea unui număr mare de întreprinderi cu ofertă de locuri de muncă, impulsionând basarabenii plecați peste hotare să investească în afaceri acasă. Aceștia au primit granturi în valoare de 128 mil. lei. Din 717 întreprinderi finanțate, 207 au fost create de femei, iar 358 de fondatori sunt tineri până la 35 de ani.

Pirkka Tapiola, șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, susține că Europa va sprijini în continuare acest program, pentru că „oamenii doresc să se întoarcă acasă, să investească. Ei vor să profite de oportunitățile unei largi pieți de desfacere din lume. Datorită programului PARE 1+1 și remitențelor investite, se creează noi oportunități, astfel încât apar noi locuri de muncă, se dezvoltă sectorul financiar. Întemeierea întreprinderilor și cooperarea economică va asigura o dezvoltare economică-socială eficientă”.

Remitențele investite de către migranții beneficiari ajung la cifra de 215,6 mln. lei. Majoritatea banilor vin din Italia – 49%. Din Federația Rusă, ajung 10% și din Portugalia – 6% și altele. Peste jumătate din totalul afacerilor constituite sunt localizate în centrul țării, iar 13% sunt din Chișinău. În nordul și sudul țării sunt repartizate a câte 17% din întreprinderi.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că bogăția cea mai mare a Republicii Moldova la care trebuie să ținem mult, luând în considerație că nu avem mare, munți, petrol sau gaze naturale, sunt oamenii. „Atunci când cei plecați peste hotarele țării vor reveni acasă, va însemna că Moldova a devenit o țară unde oamenii se simt în bunăstare. Pentru aceasta, dezvoltarea politicilor și programelor de susținere antreprenorială, în special pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii este o prioritate absolută a guvernului. În acest sens, a fost elaborată o nouă lege cu privire la întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) care, în prezent, se examinează. Mai mult, un lucru important este că, pe lângă Ministerul Economiei, va fi creat Consiliul Consultativ pentru IMM-uri ce va avea drept sarcină analiza evoluției sectorului respectiv și consultarea proiectelor”, susține premierul Pavel Filip.

Programul PARE 1+1 a contribuit la crearea și extinderea afacerilor în domeniile prioritare ale economiei precum cultivarea plantelor și cerealelor, creșterea animalelor, fabricarea produselor lactate, de brutărie și a produselor făinoase, fabricarea mobilei, activități de servicii în domeniile sănătății, educației, turismului și altele.

Victoria Novac, una dintre participante, a profitat de grantul nerambursabil și a înființat S.R.L „Edujoc”. Afacerea sa constă în „activități și jocuri pentru copiii de la 1 la 99 de ani”. Jucăriile sunt confecționate 90% din lemn și nu pun în pericol viața copiilor. Un alt beneficiar este Igor Furtună și fabrica lui de biscuiți „Biscottini”. Pe lângă cei 200 mii de lei primiți din partea statului, fondatorul a investit alte 3 milioane de lei. El susține că cea mai mare problemă cu care se confruntă este concurența. A treia afacere este a lui Andrei Cojușnean – o gospodărie țărănească, în satul Malcoci, Ialoveni, ce se ocupă cu creșterea salatei verzi și broccoli-ului. În total, în primul an de activitate, s-au cheltuit peste 700 mii de lei. Cojușnean susține că, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, poate avea pierderi foarte mari, pentru că recolta poate fi compromisă, chiar și într-o singură noapte de îngheț.

Tot în cadrul conferinței, a avut loc o expoziție a produselor beneficiarilor Programului PARE 1+1, dar și a prestatorilor de servicii financiare pentru IMM. Cele mai „exotice” afaceri afișate au fost exportul de melci de viță de vie și creșterea viperelor cu corn.

Mai mult, potrivit organizatorilor, se așteaptă ca antreprenorii din R. Moldova să aibă în continuare acces la fonduri, în special, în cazul în care „ noi o să arătăm transparență și utilizarea concretă a resurselor venite de la donatori”. „Atunci, plafonul granturilor pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii va fi majorat esențial. Să fim optimiști, să muncim cinstit, să avem relații de cooperare și atunci vom avea rezultate în economia țării”, a concluzionat directorul Iulia Iabanji, Organizației pentru Dezvoltare a Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Conferința Națională „Programul PARE 1+1: rezultate și noi provocări” a fost organizată de Ministerul Economiei în colaborare cu ODIMM și cu suportul financiar al Proiectului UE „Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *