„Părerea lui Pulbere poate fi acceptată ca un avertisment”
Am contactat câţiva experţi pentru a-i întreba dacă, după 28 septembrie, Parlamentul va deveni lipsit de legitimitate… De asemenea, în contextul scandalului de la Curtea Constituţională (CC), i-am rugat pe intervievaţii noştri să ne spună dacă declaraţiile preşedintelui CC, făcute în cadrul unei emisiuni de la televiziunea MIR, pot constitui subiectul demisiei acestuia.
Alexandru Arseni,
doctor în drept
Legile pe care le vor adopta deputaţii după data de 28 septembrie vor fi valabile şi legitime. Dacă Parlamentul ar fi fost dizolvat şi ar fi hotărât să se întrunească, atunci activitatea sa ar fi fost nelegitimă. Problema este că deputaţii trebuie să treacă la desemnarea şefului statului. Până la sfârşitul anului ar fi un termen destul de rezonabil pentru alegerea preşedintelui RM.
Puşcaş are dreptate de această dată. Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a făcut declaraţii politice care nu au suport constituţional. Dacă era vorba de tălmăcirea unui articol din Constituţie privind situaţia actuală, atunci această declaraţie ar fi avut un aspect juridic.
Igor Boţan,
comentator politic
Declaraţia judecătorului D. Pulbere are un citat serios: „Constituţia prevede în mod expres că şeful statului trebuie ales”. Parlamentul din varii motive nu începe procedura de alegere a preşedintelui, deşi a avut timp destul. Declaraţia lui nu e lipsită de temei. Este un mesaj de atragere a atenţiei, pentru că există o urgenţă pe care Parlamentul trebuie să o rezolve. Această părere poate fi acceptată ca un avertisment, dar nu cred că va avea consecinţe juridice. Parlamentul trebuie să ia măsuri pe marginea unor decizii ale CC. Există un şir de hotărâri ale Curţii care sunt ignorate. Adică Parlamentul se adresează CC, iar după ce primeşte un răspuns, insistă să se adreseze din nou pentru explicaţii, deşi Curtea le-a spus foarte clar ce au de făcut. Acest proces poate fi întins la infinit. Parlamentul trebuia să purceadă la clarificarea procedurii de alegere a şefului statului după adresarea CC din 8 februarie.
Cei şase judecători ai CC sunt persoane competente, cu un grad înalt de profesionalism. Declaraţia lui D. Pulbere nicidecum nu influenţează eventuala poziţie a membrilor Curţii. Este mai degrabă un avertisment al unui cetăţean.
Nu cred că Pulbere trebuie să-şi dea demisia. Şi-a exprimat punctul de vedere.
Mircea Iuga,
ex-membru al CC
Preşedintele CC nu poate aprecia dacă Parlamentul va activa legal sau ilegal după 28 septembrie. Dacă hotărârile sau legile adoptate după această dată vor fi contestate, numai atunci Curtea poate spune dacă acestea sunt constituţionale.
Judecătorul Victor Puşcaş a avut dreptate când a spus că declaraţia lui Dumitru Pulbere este una politică. Dat fiind faptul că Legea cu privire la Curtea Constituţională interzice imperativ judecătorului Curţii activitatea politică, chiar se egalează cu încălcarea jurământului de judecător. Nu cred că Pulbere îşi va da demisia pentru că obrazul nu-i e atât de subţire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!