(PARLAMENT) Audierile parlamentare sunt anunţate pentru 16.00
(UPDATE 14.34) Audierile parlamentare privind situaÅ£ia din sectorul financiar-bancar sunt anunÅ£ate pentru ora 16.00. Decizia a fost luatÄ la ÅedinÅ£a Biroului permanent Åi a fost anunÅ£atÄ de cÄtre preÅedintele legislativului, Andrian Candu, transmite IPN.
În plen urmeazÄ sÄ se prezinte premierul, guvernatorul BÄncii NaÅ£ionale, directorul Centrului NaÅ£ional AnticorupÅ£ie, procurorul general, preÅedintele Consiliul ConcurenÅ£ei Åi directorul Serviciului de InformaÅ£ii Åi Securitate.
DeocamdatÄ nu se Åtie dacÄ audierile vor fi publice sau se vor desfÄÅura cu uÅile închise. Decizia urmeazÄ sÄ o ia plenul Parlamentului.
(UPDATE 12.30) Proiectul de lege privind statutul de neutralitate a Republicii Moldova, propus de cÄtre comuniÅti, a fost exclus de pe ordinea de zi, la cererea Partidului Liberal. DeputaÈii au decis ca proiectul sÄ fie amânat pentru sÄptÄmâna viitoare, titreazÄ politics.md.
PreÈedintele Partidului ComuniÅtilor din Republica Moldova, Voronin Vladimir a menÈionat cÄ toate deciziile politice ale ÈÄrii, în perioada 2001-2009, dar Èi pînÄ în prezent, au fost determinate de prevederea constituÈionalÄ privind statutul de neutralitate a ÈÄrii.
Potrivit PCRM, în cazul în care Parlamentul nu susÈine dezbaterea subiectului Èi tergiverseazÄ acest proces, comuniÈtii vor propune efectuarea unui referendum naÈional legislativ: „poporul sÄ decidÄ asupra statutului neutralitÄÈii”.
(UPDATE 11.00) PreÈedintele Parlamentului, Andrian Candu: Premierul, Chiril Gaburici, se va prezenta în Parlament la ora 14.00.
Prim-ministrul, Chiril Gaburici, guvernatorul BNM, Dorin DrÄguÈanu, directorul Serviciului de InformaÅ£ii Åi Securitate, Mihai Balan, procurorul general, Corneliu Gurin, directorul Centrului NaÅ£ional AnticorupÅ£ie, Viorel Chetraru Èi cel al Consiliului ConcurenÅ£ei se vor prezenta astÄzi în Parlament, titreazÄ unimedia.info. Persoanele nominalizate urmeazÄ sÄ ofere detalii cu privire la executarea HotÄrârii Parlamentului, cu privire la situaÈia de la BEM, Banca SocialÄ, Unibank, dar Èi cu privire la situaÈia valutarÄ din ÈarÄ.
(Ètire iniÈialÄ) Cel mai controversat este proiectul de lege înaintat de comuniÈti cu privire la statutul de neutralitate permanentÄ al Republicii Moldova. Legea interzice militarilor moldoveni sÄ participe în acÈiuni de menÈinere a pÄcii sub egida ONU Èi sÄ-Èi ridice nivelul de pregÄtire la standardele unor uniuni politico-militare. De asemenea, comuniÈtii vor sÄ legifireze dreptul Moldovei la delimitarizare totalÄ sau parÈialÄ. În acelaÈi timp, legea admite cÄ Moldova poate apela la asistenÈa altor state „în vederea menÈinerii statutului de neutralitate”, ceea ce acordÄ dreptul de intervenÈie directÄ a unei puteri militare în Èara noastrÄ. Devine clar cÄ scopul proiectului de lege este de a împiedica Republica Moldova sÄ consolideze relaÈiile cu blocul NATO.
Tot comuniÈtii au scos din sertar o lege din anul trecut prin care propun sÄrbÄtorirea aniversÄrii a 70-a de la eliberarea Republicii Moldova de sub ocupaÈia fascistÄ. Evenimentul trebuie sÄ aibÄ loc de fapt în 2014, de aceea nu este clar de ce a fost inclus în ordinea de zi.
Liberal-democraÈii propun o proiect de modificare a Legii învÄÈÄmântului prin care se interzice plasarea publicitÄÈii politice pe bunurile donate instituÈiilor de învÄÈÄmânt.
DeputaÈii vor trebui sÄ voteze Èi numirea lui Nicolae GordilÄ în funcÈia de vicepreÈedinte al Colegiului Penal al CurÈii Supreme de JustiÈie.
Timpul.md (I.M.)
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!