(PARLAMENT) Audierile parlamentare sunt anunţate pentru 16.00
(UPDATE 14.34) Audierile parlamentare privind situaţia din sectorul financiar-bancar sunt anunţate pentru ora 16.00. Decizia a fost luată la şedinţa Biroului permanent şi a fost anunţată de către preşedintele legislativului, Andrian Candu, transmite IPN.
În plen urmează să se prezinte premierul, guvernatorul Băncii Naţionale, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, procurorul general, preşedintele Consiliul Concurenţei şi directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate.
Deocamdată nu se ştie dacă audierile vor fi publice sau se vor desfăşura cu uşile închise. Decizia urmează să o ia plenul Parlamentului.
(UPDATE 12.30) Proiectul de lege privind statutul de neutralitate a Republicii Moldova, propus de către comunişti, a fost exclus de pe ordinea de zi, la cererea Partidului Liberal. Deputații au decis ca proiectul să fie amânat pentru săptămâna viitoare, titrează politics.md.
Președintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Voronin Vladimir a menționat că toate deciziile politice ale țării, în perioada 2001-2009, dar și pînă în prezent, au fost determinate de prevederea constituțională privind statutul de neutralitate a țării.
Potrivit PCRM, în cazul în care Parlamentul nu susține dezbaterea subiectului și tergiversează acest proces, comuniștii vor propune efectuarea unui referendum național legislativ: „poporul să decidă asupra statutului neutralității”.
(UPDATE 11.00) Președintele Parlamentului, Andrian Candu: Premierul, Chiril Gaburici, se va prezenta în Parlament la ora 14.00.
Prim-ministrul, Chiril Gaburici, guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan, procurorul general, Corneliu Gurin, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru și cel al Consiliului Concurenţei se vor prezenta astăzi în Parlament, titrează unimedia.info. Persoanele nominalizate urmează să ofere detalii cu privire la executarea Hotărârii Parlamentului, cu privire la situația de la BEM, Banca Socială, Unibank, dar și cu privire la situația valutară din țară.
(Știre inițială) Cel mai controversat este proiectul de lege înaintat de comuniști cu privire la statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova. Legea interzice militarilor moldoveni să participe în acțiuni de menținere a păcii sub egida ONU și să-și ridice nivelul de pregătire la standardele unor uniuni politico-militare. De asemenea, comuniștii vor să legifireze dreptul Moldovei la delimitarizare totală sau parțială. În același timp, legea admite că Moldova poate apela la asistența altor state „în vederea menținerii statutului de neutralitate”, ceea ce acordă dreptul de intervenție directă a unei puteri militare în țara noastră. Devine clar că scopul proiectului de lege este de a împiedica Republica Moldova să consolideze relațiile cu blocul NATO.
Tot comuniștii au scos din sertar o lege din anul trecut prin care propun sărbătorirea aniversării a 70-a de la eliberarea Republicii Moldova de sub ocupația fascistă. Evenimentul trebuie să aibă loc de fapt în 2014, de aceea nu este clar de ce a fost inclus în ordinea de zi.
Liberal-democrații propun o proiect de modificare a Legii învățământului prin care se interzice plasarea publicității politice pe bunurile donate instituțiilor de învățământ.
Deputații vor trebui să voteze și numirea lui Nicolae Gordilă în funcția de vicepreședinte al Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție.
Timpul.md (I.M.)