Actualitate

Parlamentul a decis! Republica Moldova va achiziționa energie din cel puțin două surse

Viceprim-ministrul, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, le-a spus deputaților că scopul acestor modificări este creșterea siguranței aprovizionării republicii cu energie electrică.

Potrivit ministrului, în anii precedenți Republica Moldova procura energie electrică de la un singur furnizor – Centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului, transmite ziarulnational.md.

Documentul prevede, printre altele, că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va elabora o Instrucțiune care va stabili rapoarte cantitative de achiziționat de la primii doi ofertanți semnificativi, în funcție de diferența procentuală dintre prețurile ofertate de aceștia.

De exemplu, dacă diferența dintre primii doi ofertanți este de sub 5%, se vor contracta de la aceștia cantități în proporția 70% – 30%, dacă diferența dintre prețurile ofertate este de 5% – 15% proporțiile de contractare vor fi 80% – 20%, iar dacă diferența este mai mare de 30%, se va stabili un singur câștigător.

Noile reguli privind achizițiile de energie electrică ar putea fi aplicate începând cu licitațiile pentru achiziția energiei electrice ce se vor desfășura în primele luni ale anului 2022, contractele existente expirând pe 31 martie 2022. Proiectul de modificare a Legii cu privire la energia electrică urmează a fi votat în lectură finală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *