MoldovaSpre UE

Parlamentul European va adopta o rezoluție cu privire la parcursul european al R. Moldova, în sesiune plenară, în luna octombrie

Parlamentul European (PE) va organiza o dezbatere și va adopta o rezoluție cu privire la parcursul european al Republicii Moldova, în sesiune plenară, în luna octombrie. Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European (PE) pentru relațiile cu Republica Moldova, decizia a fost luată de Conferința Președinților Grupurilor Politice din PE, scrie Ziarul de Gardă.

„Grupul PPE din Parlamentul European a solicitat organizarea dezbaterii și adoptarea rezoluției despre R. Moldova în urma unei inițiative venită din partea europarlamentarului Andrej Halicki, vicepreședinte al Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară „Euronest”, și din partea mea, ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova.

Aducem R. Moldova din nou pe agenda noastră fiindcă vrem să reiterăm poziția clară a Parlamentului European privind începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului”, a declarat Siegfried Mureșan într-o postare pe Facebook.

Menționăm că la începutul lunii septembrie curent, Comisia Afaceri Externe și Apărare a Parlamentului Italiei a adoptat două rezoluții prin care își reafirmă sprijinul pentru aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană.

Pe 19 aprilie 2023, plenul PE a votat o rezoluție prin care se cerea începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE până la finalului anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană. Rezoluția a fost adoptată atunci cu 555 de voturi pentru, 49 împotrivă și 26 de abțineri, ceea ce potrivit lui Mureșan, arată că „integrarea europeană a R. Moldova se bucură de sprijinul europarlamentarilor din toate colțurile Europei și din toate grupurile politice proeuropene”.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European (CE) a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *