Politică

(PARLAMENTUL ÎN DIRECT / VIDEO) Proiectul Legii privind moratoriul asupra controlului de stat a fost votat în prima lectură

(UPDATE 16.40) Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege ce prevede un moratoriu pentru o perioadă de trei luni. Documentul, votat de majoritatea aleșilor poporului a fost elaborat în vederea limitării modalităţilor de intervenţie abuzivă a statului în activitatea persoanelor fizice și juridice ce desfășoară activitate de întreprinzător.
Prin intermediul prezentului proiect se propune atingerea următoarelor obiective:
– crearea condițiilor favorabile dezvoltării mediului de afaceri;
– optimizarea legislativă şi instituţională a controalelor asupra activităţii agenţilor economici prin reducerea esenţială a controalelor asupra activităţii agenţilor economici;
– crearea premiselor pentru evaluarea costurilor aferente efectuării controalelor de stat a activității de întreprinzător.

Art. 1 alin.(1) din proiectul legii face referire la domeniile de intervenție (ex: fiscale, financiare, vamale, privind calitatea produselor/serviciilor, sănătatea publică, a parametrilor tehnologici şi/sau a cerinţelor specifice pentru genul de activitate desfășurat, a normelor de protecţie a muncii, antiincendiare şi sanitare, etc.), care formează obiectul unui control, lăsînd lista deschisă din motivul că Legea nr. 131 din 8 iunie 2015 privind controlul de stat al activității de întreprinzător nu cuprinde tot spectru de controale efectuate la agenții economici.

(UPDATE 13.14) Proiectul de lege cu privire la Procuratură a fost votat în lectura a II-a și ultima. Pentru și-au exprimat votul 65 de deputati. 

Pentru proiect au votat deputații PLDM, PD, PL și neafiliații. Deși au votat câteva amendamente contestate după ședința Comisiei de specialitate de către PLDM, democrații au revenit astăzi în plen și au retras câteva prevederi cu probleme, Sergiu Sîrbu menționând că au venit „în urma unei discuții constructive”.

Proiectul de lege cu privire la Procuratură a fost aprobat în prima lectură în luna mai 2015 şi prevede că procurorul general va avea un mandat de 7 ani, în loc de 5, cât este în prezent. Totodată, acesta nu va mai fi numit de Parlament, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Modificarea mecanismului de numire a procurorului general intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului.

(UPDATE 12.30) Deputații au votat o declarație „pentru stabilitatea și modernizarea Republicii Moldova”. Proiectul a fost votat după mai bine de o oră și jumate de dezbateri și a fost propus pe ordinea de zi de Andrian Candu, care a prezentat-o de la tribuna principală a Parlamentului.

„Credeți în ceea ce ați spus dumneavoastră? Cum poate fi modernizat un stat capturat?”, întrebat Maria Ciobanu, deputat PLDM.

„Acei colegi care au avut în ceasul al 12-lea interesul țării și care s-au sacrificat pentru formarea majorității, și care au votat acel guvern sunt cei care cu adevărat își iubesc țara”, i-a răspuns Andrian Candu, care a lăudat deputații PLDM care au votat pentru Guvernul Filip.

(UPDATE 11.54) Parlamentul intenționează să adopte o declarație cu privire la stabilitatea și modernizarea Republicii Moldova. Inițiativa aparține, președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Speakerul a citit această declarație la tribuna centrală, iar acum urmează dezbateri pe marginea ei.


sursa foto: deschide.md

(UPDATE 11.20) Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat are un nou preşedinte, acesta este deputatul Tudor Deliu. Acesta a subliniat că în contextul în care şapte deputaţi liberal-democraţi au ales să facă parte din majoritatea parlamentară, aceştia au fost excluşi din fracţiune.
Menționăm că, fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) are în prezent doar 12 deputaţi.
Deputatul liberal-democrat Angel Agache a spus că din fracţiune au fost excluşi următorii deputaţi: George Mocanu, Mihaela Spătari, Vladimir Hotineanu, Nae Simion-Pleşca, Ion Balan, Ştefan Creangă şi Aliona Goţa.
Vadim Pistrinciuc a fost reconfirmat în funcţia de vicepreşedinte.

(UPDATE 11.13) Deputații socialiştii au cerut demisia şefului de la Centrul Naţional Anticorupţie, afirmând că instituţia nu poate fi reformată cu persoane din vechiul sistem.

„Actuala guvernare s-a angajat să reformeze sistemul justiţiei, trebuie să începem de la CNA. Pe cei vechi să-i eliberăm, să le spunem mulţumesc, şi să vedem ce persoane vor veni în locul lor”, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Speakerul Andrian Candu: „Câteva instituţii, CSJ, CSM CNA, CNI, se află în proces de evaluare din partea UE. Rapoartele, concluziile şi recomandările expeţilor europeni va fi gata la sfârşitul lunii martie-aprilie”, a spus preşedintele Parlamentului.

Propunerea PSRM a fost respinsă.

(UPDATE 11.00) Deputatul Tudor Deliu a cerut președinților de comisii parlamentare, Vladimir Hotineanu și Ștefan Creangă să își depună demisia din funcțiile ocupate. În replică, deputatul Creangă a menționat că „funcția nu aparține unui grup parlamentar ci aparține segmentului respectiv. Dacă Parlamentului consideră de cuviință, atunci să fie revocate persoanele din funcții.

(UPDATE 10.46) PCRM a solicitat astăzi excluderea deputaţilor Violeta Ivanov şi Artur Reşetnicov din Biroul Permanent al Parlamentului. Cei doi fac parte din grupul de 14 care la sfârşitul anului trecut au anunţat că pleacă din partid şi aderă la o platformă creată în jurul PD.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a refuzat însă să pună la vot solicitarea PCRM, afirmând că există unele contradicţii în legislaţie şi a solicitat Comisiei Juridice să facă precizări.

(UPDATE 10.43) Comuniştii au propus includerea pe ordinea de zi a unei declaraţii prin care legislatorii să condamne traseismul politic. „Propunem proiectul unei declaraţii privind condamnarea faptelor de migraţie politică şi trădarea intereselor alegătorilor. Propunem ca întreg corpul legislativ să-şi ia angajamentul de a modifica legislaţia pentru a preveni acest fenomen nociv, mai ales că toate fracţiunile s-au confruntat cu acest fenomen politic”, a declarat liderul fracţiunii PCRM, Inna Şupac.

Majoritatea parlamentară a respins însă propunerea fracţiunii PCRM de a condamna fenomenul de migraţie politică, aceasta fiind susţinută doar de 37 de deputaţi.

(UPDATE 10.21) Startul noii sesiuni parlamentare nu s-a lăsat fără incidente. După doar câteva minute de la începerea ședinței, topt sistemul de sunet din sală a picat. Astfel, deputatul comunist, Ina Șupac a așteptat mai bine de câteva minute pentru ca specialiștii tehnici să rezolve problema, iar aceasta să își poată prezenta proiectul.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu s-a arătat deranjat de situație și a cerut secretariatului să distribuie specialiștilor tehnici lista cu amplasarea deputaților în sală, astfel încât pe viitor o altă situație de acest gen să fie soluționată mai ușor.

La acest moment site-ul oficial al Parlamentului nu poate fi accesat.

(Știre inițialîă) Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului Andrian Candu. „A fost aprobată o agendă foarte încărcată, sunt peste 50 de subiecte care vor fi examinate în plen”, a declarat preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, adăugând că vor fi examinate şi unele revendicări populare anunţate în cadrul protestelor de amploare din capitală.

 

Totodată pe agendă pot fi regăsite şi subiectele privind pachetul financiar bancar, pachetul de integritate, pachetul energetic etc. 

Pe ordinea de zi au mai fost incluse mai multe proiecte de lege elaborate de opoziţia parlamentară. Sesiunea de primăvară începe în februarie şi se încheie în luna iulie.

sursa: timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *