Cultură

Pașii către succes – sacrificii, efort și bune maniere

Fie că optează pentru funcția de președinte, fie că vrea să fie cel mai înfricoșător cerșetor de prin zonă, acesta urmează anumiți pași pentru a realiza ceva.

Succesul este rezultatul multor ani de sacrificii, iar procesul este pentru fiecare diferit: mult efort, studii, relații, evenimente, dar și respectarea regulilor de bune maniere. Știu, imediat veți spune, dar oare toți oamenii cu funcții importante și de succes dețin cultura bunelor maniere? Aveți dreptate, bineînțeles, oamenii sunt diferiți și este foarte greu să faci o persoană să respecte anumite reguli.

Ne place să avem exemple demne de urmat, dar atunci când cunoaștem persoanele mai bine ori ne dezamăgim, ori le apreciem și mai mult, în funcție de comportamentul, de acțiunile lor. Respectarea regulilor de bune maniere produc un impact puternic asupra celui de alături și doar fiind amabil, politicos, respectuos cu toată lumea, chiar și cu persoana care face ordine în jurul blocului sau la serviciu poate contribui la obținerea succesului mult mai rapid.

Adulții, la prima lecție din cursul de bune maniere pe care-l susțin deja de trei ani, atât la Chișinău, cât și la București, răspund la mai multe întrebări dintr-un test pregătit de mine. Una dintre întrebări este formulată astfel: „În ce măsură consideri că eşecurile tale depind de nerespectarea regulilor de bune maniere?” Și ofer trei răspunsuri pe care fiecare persoană îl alege cu o explicație de rigoare:

 10-40%
 41-70%
 71-100%

În aceeași măsură îndemn pe fiecare să se gândească ce răspuns ar alege și de ce. Pot să spun doar că elevii pe care-i am în față, oameni foarte inteligenți, de altfel, cu o vârstă medie de 50 de ani până în prezent, sunt de părere că se confruntă cu eșec în proporție de 41-70% deoarece nu cunosc regulile de bune maniere, comit foarte multe greșeli și ajung mai greu la succes. Cu siguranță ați remarca ușor o persoană care respectă regulile de bune maniere prin felul în care a scris un sms, un e-mail, după o conversație la telefon, prin maniera în care a cerut ceva politicos.

Astfel, subliniez, eu promovez și motivez oamenii cât pot de mult să cunoască și să respecte regulile scrise în Codul bunelor maniere pentru că este primul pas către succes. În concluzie, rețineți, vă rog, manierele sunt cheia bunelor relaţii dintre oameni ce aparţin muncii inteligente.

Dorina Arsene,
lector de bune maniere

Tel.: 068.210.006
e-mail: sme.abeze@gmail.com
web: abeze.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *