Război

Pasivitatea occidentului îl încurajează pe Putin să folosească arme nucleare tactice

Mă refer la pasivitatea lumii libere față de distrugerea infrastructurii critice, centrale termice şi electrice ale Ucrainei. Este clar că iarna care se apropie va afecta milioane de ucrainieni şi instituţii fundamentale ale statului, în condiţiile în care centralele termice şi electrice nu vor funcţiona.

Toate aceste perspective, plus posibila distrugere a instituţiilor fundamentale ale statului ucrainian, nu par să dea de gândit decidenţilor ţărilor din NATO şi UE. Când infrastructura şi instituţiile statului ucrainian vor fi fost distruse de armata rusă, este prea târziu să se mai poată face ceva. Statul ucrainian va fi în pericol să cedeze în faţa invadatorilor ruşi.

Este posibil să se întâmple ceva şi mai grav. Văzând pasivitatea occidentului, Putin va fi tentat să folosească în război arme nucleare tactice. Deşi NATO ameninţă că va riposta, ce se întâmplă acum în Ucraina este la fel de grav, poate şi mai grav, iar occidentul nu reacţionează. Este posibil ca frica de un război nuclear global să ducă până la urmă la acceptarea raderii Ucrainei de pe harta lumii de către Rusia.

Deja sunt ştiri că Putin ar fi ordonat folosirea armelor nucleare tactice, dar şefii armatei s-ar fi opus. Dacă ruşii se conving că NATO nu va reacţiona nici în cazul unei bombe nucleare tactice, o vor folosi, şi vor convinge popoarele occidentale că nu trebuie să te joci cu nebunii.

Este posibil ca armele nucleare tactice sau strategice instalate pe submarine să nu poată fi interceptate cu ușurință. Ce se întâmplă acum în Ucraina ne arată că o ploaie de rachete sau drone nu pot fi interceptate în totalitate.

Ţările occidentale sunt în prag de recesiune economică, iar iarna ce vine sperie populaţia Germaniei, Italiei, etc. Nu este clar dacă vor face face faţă unei ierni grele sau foarte grele, în absența importurilor de carburanți din Rusia. De aici presiunea teribilă pe proprii conducători să sacrifice Ucraina în folosul supravieţuirii ţării lor.

Toate acestea le ştiu şi ruşii, care au surse de informaţii mai puternice decât comentatorii români sau străini.

Bătălia pentru regiunea Herson devine crucială, Herson fiind un obiectiv principal pentru  industriile sale cheie și a portului fluvial și maritim. Accesul în peninsula Crimeea  este controlabil prin facilităţile şi infrastructura regiunii Herson.

Volodimir Zelenski, i-a acuzat pe ruşi că ar fi minat barajul hidrocentralei de la Kahovka din regiunea Herson. Un baraj important, a cărui distrugere ar duce la inundarea a zeci de localităţi, inclusiv a oraşului Herson. Este posibil ca ruşii să treacă la distrugerea barajului, înainte de a se retrage din Herson. Apelurile repetate la populaţia civilă să părăsească Hersonul, transferul de echipamente, trupe, arme şi muniţii pe malul stâng al Niprului ne duc spre aceasta intenție  a rușilor.

Un atac asupra barajului de la Kahovka „echivalează cu utilizarea armelor de distrugere în masă”, spune Zelenski.

În acest context, dacă ruşii chiar trec la distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka, pasul următor ar fi utilizarea în Ucraina a armelor nucleare tactice.

Dacă şi în acest caz occidentul nu reacţionează, Ucraina este pierdută. De frica unui război nuclear, NATO şi ţările occidentale cedează ameninţărilor Rusiei, ceea ce o va încuraja să repete invazia din Ucraina în Republica Moldova, Georgia şi chiar în Ţările Baltice.

Ștefan Vlaston

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *