Patriarhul Bartolomeu dă o nouă lovitură Moscovei: Biserica Ortodoxă Rusă pierde încă o parte a lumii ortodoxe
Liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, Patriarhul Bartolomeu, a declarat marţi, 21 martie, că va colabora cu autorităţile lituaniene pentru a înfiinţa o nouă filială a Bisericii Ortodoxe în statul baltic, astfel încât credincioşii să nu se mai afle exclusiv sub dependenţă de Moscova, relatează Reuters.
În 2019, Patriarhul Bartolomeu a înfuriat Moscova prin recunoaşterea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, nou înfiinţată, ca ramură oficială a ortodoxiei din această ţară. Anterior, Biserica Ortodoxă Ucraineană căzuse sub autoritatea Patriarhiei de la Moscova.
”Astăzi se deschide în faţa noastră o nouă perspectivă, împreună cu posibilitatea de a lucra împreună pentru înfiinţarea (unei ramuri) a Patriarhiei Ecumenice (a Constantinopolului) în Lituania”, a declarat Bartolomeu reporterilor, la Vilnius, după întâlnirea cu premierul Ingrida Simonyte.
”Patriarhia Ecumenică se pune în slujba credincioşilor ortodocşi din Lituania… Aceasta este o onoare excepţională pentru noi”, a adăugat el.
Simonyte a declarat că unii dintre credincioşii ortodocşi din ţara sa, inclusiv refugiaţi ucraineni şi belaruşi, au obiectat faţă de statutul actual al Bisericii de acolo ca ramură a Bisericii Ortodoxe Ruse.
”Este firesc şi uman ca, în condiţiile în care Rusia şi-a început agresiunea la scară largă din Ucraina cu sprijinul deschis şi activ al Patriarhului Kirill al Moscovei, unii ortodocşi lituanieni să nu mai poată, cu conştiinţa împăcată, să rămână parte a Patriarhiei Moscovei”, a declarat Simonyte.
Kirill a fost un susţinător fervent al ceea ce Moscova numeşte ”operaţiune militară specială” în Ucraina.
Biserica Ortodoxă Rusă nu a făcut niciun comentariu imediat, precizează Reuters.
Patriarhul Bartolomeu îşi are sediul la Istanbul, cunoscut încă printre creştinii ortodocşi după numele său antic grecesc de Constantinopol.
Patriarhia de la Constantinopol este considerată ”prima inter pares” în lumea ortodoxă, dar Biserica Rusă are cel mai mare număr de credincioşi ortodocşi, aproximativ 100 de milioane din 260 de milioane la nivel mondial.
Ortodoxia în Lituania datează din secolul al XIII-lea, a spus Bartolomeu, când se afla sub dependenţa ultimă a Constantinopolului, pe atunci capitala Imperiului Bizantin.
În 2021 existau aproximativ 100.000 de credincioşi ortodocşi în Lituania, o ţară în care prima dintre religii rămâne cea romano-catolică, la o populaţie totală de 2,7 milioane de locuitori.
Bartolomeu nu ar trebui sa se implice in confruntarile lumesti. Kiril sustine razboiul si l-a si inceput. Dar rusii vor ramane ortodocsi si dupa razboi. Mai mult, dupa razboi, rusii vor fi printre cei mai credinciosi oameni. Ucraina are rolul de a transforma Rusia ce va urma. Ca urmare, Bartolomeu ar trebui sa se abtina. Este suficient ceea ce a facut Kiril.