Patriarhul Ecumenic Bartolomeu îl condamnă pe Kirill că legitimează crimele din Ucraina: Biserica și conducerea Rusiei împart responsabilitatea
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a declarat miercuri, 22 martie, că puternica Biserică Ortodoxă a Rusiei împărtășește responsabilitatea pentru conflictul din Ucraina, dar că este pregătit să ajute la „regenerarea spirituală” postbelică a Rusiei, relatează Reuters.
Comentariile Patriarhului Ecumenic Bartolomeu sunt o mustrare pentru Patriarhul rus Kirill, care a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume prin susținerea sa fățișă a invaziei Ucrainei de către Moscova.
- Bartolomeu, care în 2019 a înfuriat Moscova recunoscând Biserica Ortodoxă a Ucrainei nou înființată, a spus că autoritățile ruse folosesc Biserica ca pe un „instrument pentru obiectivele lor strategice”.
- „Biserica și conducerea statului din Rusia au cooperat la crima de agresiune și și-au împărțit responsabilitatea pentru crimele rezultate, cum ar fi răpirea șocantă a copiilor ucraineni”, a spus el la o conferință desfășurată în parlamentul Lituaniei.
Vă amintim că săptămâna trecută, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina. Rusia spune că copiii au fost mutați din Ucraina pentru propria lor siguranță. Ea neagă săvârșirea abuzurilor asupra drepturilor omului în Ucraina.
„Dialogul nostru interreligios trebuie să se concentreze asupra modalităților de a rezista și de a neutraliza capacitatea conducerii Patriarhiei Moscovei de a submina unitatea și de a legitima teologic comportamentul criminal”, a spus Bartolomeu.
Biserica Ortodoxă Rusă nu a comentat imediat subiectul.
Biserica-mamă vrea să îi aducă înapoi la valorile comune pe ruși
Patriarhul Ecumenic cu sediul la Istanbul este considerat „primul dintre egali” în Biserica Ortodoxă, care are aproximativ 260 de milioane de adepți în întreaga lume, dintre care aproximativ 100 de milioane în Rusia.
„Biserica-mamă din Constantinopol este pregătită să-și ajute copiii din Ucraina și Rusia din nou, așa cum a făcut-o de mai multe ori în trecut”, a spus el. Biserica folosește încă numele grecesc antic de Constantinopol pentru Istanbul.
„Este datoria noastră creștină comună să folosim forțele de dialog pentru a-i aduce înapoi pe frații și surorile noștri ruși în comunitatea noastră de valori comune”, a spus el, subliniind necesitatea „regenerării spirituale” atât în Rusia, cât și în Ucraina.
Putin, susținut puternic de Patriarhul Kirill, consideră invazia Ucrainei de către Moscova drept o apărare împotriva a ceea ce ei consideră un Occident agresiv și decadent, care este hotărât să distrugă Rusia și cultura sa.
Ucraina declară că Rusia poartă un război de agresiune neprovocat, menit să cucerească teritorii și să-i zdrobească independența.
Kirill ar trebui să renunțe la conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse
De altfel, nu este prima oară când Bartolomeu a avut o poziție critică deschisă față de Kirill.
În 2022, patriarhul ecumenic a spus că patriarhul Kirill al Rusiei ar trebui să își „sacrifice tronul” pentru a se opune războiului din Ucraina.
„Nu ar fi posibil ca vreo biserică să nu condamne violența, războiul. Biserica rusă ne-a dezamăgit. Nu vreau ca Biserica Ortodoxă Rusă și fratele patriarh Kirill să reprezinte această tragică excepție. Nu știu cum se poate justifica în fața conștiinței sale”, a spus liderul creștinătății ortodoxe.
„M-am așteptat ca patriarhul Kirill să facă un pas înainte în acest moment istoric crucial. Dacă este nevoie, să își sacrifice tronul, să îi spună lui Putin ‘Domnule Putin, nu pot fi de acord cu dumneavoastră, demisionez’”, a adăugat el.
Într-un interviu acordat la începutul lunii martie din 2022 televiziunii CNN Turk, el a afirmat că a devenit o țintă pentru Rusia din cauza poziționării sale anti-război și a recunoașterii Bisericii ucrainene autocefale, independente de Moscova, în 2018.
La începutul lunii mai 2022, patriarhul Kiril afirma că Rusia nu a atacat de fapt pe nimeni, o declarație la indigo cu cele ale altor lideri de la Moscova, precum ministrul de Externe Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.
De asemenea, Patriarhul Kiril le-a promis soldaților ruși ce mor în Ucraina că vor fi iertați de toate păcatele, într-un mesaj video controversat în care pare că îi compară pe militarii Rusiei cu Iisus Hristos.
Pe 7 noiembrie, a devenit virală o filmare cu un călugăr ortodox rus care le arată soldaților ruși cum trebuie încărcată corect o pușcă Kalașnikov din punct de vedere creștinesc.