Actualitate

PCCOCS anunță că Interpolul a blocat căutarea lui Cavcaliuc: A fost invocat articolul 3 al Constituției Interpol

Articolul 3 al Constituției Interpol prevede că: „Este strict interzis ca Oganizația să întreprindă orice intervenție sau activități de caracter politic, militar, religios sau rasial.”

Potrivit PCCOCS, ținând cont de această situație și având în vedere acțiunile de urmărire penală planificate în cadrul cauzelor penale, a fost formulată și remisă o cerere de comisie rogatorie către autoritățile din Marea Britanie, unde printre alte acțiuni necesare dispunerii unei soluții obiective pe caz, a fost solicitată înaintarea acuzării lui Gheorghe Cavcaliuc pe dosarul penal în care victime ale infracțiunii sunt cetățenii Gheorghe Petic (înscenarea violului) și Ruslan Verbițchi ( înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina).

Rezultatul acțiunilor solicitate, după recepționarea materialelor acumulate de către autoritățile britanice, vor fi examinate în colaborare cu probele din cadrul dosarului respectiv, menționează PCCCOS.

Autoritățile britanice nu au recepționat, deocamdată, nicio solicitare din partea INTERPOL privind extrădarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a liderului PACE Gheorghe Cavcaliuc, ambii fugiți la Londra pentru a se eschiva de justiția din Republica Moldova.

Declarația aparține ambasadorului Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher. Biroul internațional al INTERPOL a acceptat cerererea autorităților de Chișinău de a-l da în căutare internațională pe fostul șef al poliției, Gheorghe Cavcaliuc.

Ultima oară, Cavcaliuc a fost observat la Londra unde se plimba nestingherit pe străzile capitalei Marii Britanii.

Gheorghe Cavcaliuc a obținut de-a lungul anilor mai multe funcții de conducere în poliția din Republica Moldova, făcându-se remarcat în special în perioada în care guvernarea era asigurată de Vladimir Plahotniuc. După ce s-a pensionat și a părăsit Ministerul de Interne, Cavcaliuc și-a creat propriul partid, PACE.

Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova chiar în ziua alegerilor și s-a afișat în Italia. Ulterior, a fost publicată o înregistrare video cu fostul șef al poliției plimbându-se pe o stradă din Londra.

Gheorghe Cavcaliuc a precizat că a revenit la fostul loc de muncă, la o companie a miliardarului Anatol Stati din Marea Britanie.

Acesta este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” și, împreună cu ceilalți patru colegi de-ai săi, urmează să răspundă în fața legii. Acțiunile au loc în contextul investigațiilor pe cazul incidentului din 6 aprilie curent, când mai mulți membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei, ultimul având nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite. Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani.

Potrivit liderului PACE, „dosarul verde de briliat” este unul instrumentat la comandă și ar avea intenția să distragă de la problemele grave care sunt în organele procuraturii. Totodată, acesta menționează că a cerut recuzarea procurorilor „cu care este în conflict de interese și care nu-i garantează un proces echitabil”.

Sursa: replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *