Actualitate

Pe cine vor vota chișinăuienii la 20 mai

 În plină campanie electorală pentru alegerile locale anticipate din 20 mai, candidatul PSRM, Ion Ceban, este mai aproape ca niciodată să pună mâna pe Primăria Chișinău, în timp ce candidații de dreapta aruncă cu noroi unii în alții, în loc să-și unească forțele împotriva socialiștilor. Pe 1 mai, fiind zi de odihnă, TIMPUL a încercat să afle ce răspuns au locuitorii capitalei la următoarele întrebări:
1. Câtă încredere aveți în candidatul socialist Ion Ceban?
2. De ce dreapta este atât de fragmentată în această campanie electorală?

Menționăm că participanții la Marșul Socialist din acea zi au refuzat să vorbească cu noi, în schimb, oamenii, care se odihneau prin parcuri, au avut un cuvânt de spus.

„Toți candidații de dreapta și de stânga sunt de-ai lui Plahotniuc”

Andrei Belescu, 67 de ani, pensionar:


1. Cei din Partidul Socialiștilor sunt corupți și bandiți, împreună cu Plahotniuc. Iar Ion Ceban face parte din grupul lor. De unde lui i-au dăruit așa apartament? De ce mie, ca veteran al războiului de pe Nistru, nu-mi dă nimeni nimic? Ei au salarii de sute de mii de lei, iar eu am o pensie de o mie de lei. Ia te uită cât bine mi-au făcut socialiștii…

2. Consider că toți candidații de dreapta sunt de-a lui Plahotniuc. Ei au fost puși acolo pentru a lua voturile lui Andrei Năstase și a le da lui Dodon sau lui Plahotniuc, deoarece aceștia sunt frați de cruce. Silvia Radu nu are nicio șansă, pentru că-i legată în fraudele bancare. Ea a avut un salariu de 430 de mii de lei pe lună și va mai avea, deoarece cum fura așa și fură. În turul II vor ieși Andrei Năstase și Ion Ceban, dar candidatul socialiștilor nu va câștigă niciodată.

„Nu urmăresc ce se întâmplă pe scena politică”

Mihaela Ungureanu, 19 ani, studentă:

1. Vai, eu nu prea am treabă cu politica și nu am nicio părere despre candidatul socialiștilor. Înțeleg că fiecare dintre noi trebuie să iasă la vot, pentru că de noi depinde viitorul orașului și al țării, dar e foarte greu să faci această alegere.

2. Eu nu prea urmăresc ce se întâmplă pe scena politică, dar mă voi informa mai mult de acum încolo. Încă nu am decis pe cine voi vota, dar precis nu pe socialiști. Voi vota persoana care încearcă să facă ceva pentru oraș, nu doar în campania electorală. Pentru că sunt foarte mulți candidați, care fac anumite lucruri doar de ochii lumii, și asta e foarte trist.

„Poate că și Ceban fură, dar am o părere bună despre el”


Mihail Chirciu, 64 de ani, pensionar
:

1. Cred că Ion Ceban va fi un primar pe cinste. Deși nu-l cunosc personal, din presă am înțeles că e un om foarte bun. Cât despre averea lui, să știți că nimeni dintre cei de la guvernare nu și-ar fi cumpărat doar din salariu mașinile pe care le au. Toți fură, poate că și Ceban face așa, dar eu am o părere bună despre el.

2. Nu cunosc alți candidați și nici nu ard de nerăbdare să-i cunosc, pentru că nu mă interesează.

„Îl întreține cineva…”


Nicolai Foma, 62 de ani, electrician:

1. Despre Ceban nu pot vorbi nici de rău, dar nici de bine. Nu-i cunosc faptele. Nu știu de unde a luat el bani pentru a-și cumpăra mașină și apartament, dar toți candidații la Primărie au mașini și apartamente. Ei de unde au luat bani? Poate că pe Ion Ceban îl întreține cineva, cine știe…

2. Ce va fi până la urmă nu știu. Ei au fost odată împreună, iar acum nu mai înțeleg nimic. Nu demult am privit o emisiune și acolo, când am văzut cum se bârfesc unii pe alții, nu mai am încredere în nimeni.

„Nu a făcut nimic până acum”

Ana Lopotin, 65 de ani, pensionară:

1. Ce a făcut domnul Ion Ceban până acum? Măcar Dodon și Plahotniuc au mai mișcat carul din loc, dar el n-a făcut nimic.

2. Ce promit ei pentru țară? Să vină NATO să mă păzească de copacii aceștia frumoși? Mai bine ar face ceva frumos pentru tineretul nostru. Cu părere de rău, la noi se vorbește despre Europa, dar nu se face nimic. Milioane de euro vin din Europa și dispar. Mai pe scurt, tălharii noștri sovietici se înțeleg cu tălharii din Europa. Eu nu țin nici cu socialiștii, nici cu ceilalți, vom vedea cine va avea curajul de a crea o viață nouă.

„Nu-i cunosc pe ceilalți candidați”


Victoria, 45 de ani, disigner:

1. Cred că Ion Ceban va reuși ceea ce și-a pus în plan și va câștiga alegerile din 20 mai. El merită să fie primar, deoarece cunoaște problemele orașului, este energic și foarte încrezut. Sunt sigură că va rezolva măcar problemele sociale din municipiu.

2. Nu-i cunosc pe ceilalți candidați. Toți vorbesc frumos înainte de alegeri pentru a câștiga electoratul, dar când ajung la conducere, își rezolvă propriile probleme. În general, cred că foarte puțin depinde de noi și că Plahotniuc a decis deja cine va câștiga.

„Eu îl stimez pe Plahotniuc”


Nicolai Fandofan, 76 de ani, pensionar:

1. Consider că Ion Ceban are capacități foarte bune pentru a deveni primar, dar și Silvia Radu este la fel de pregătită. Candidatul socialist a vizitat multe capitale europene și va prelua experiența marilor orașe, dar Silvia Radu are experiență administrativă. Oricine dintre cei doi ar fi primar, R. Moldova are doar de câștigat. Bine ar fi ca ei să se înțeleagă că cel care câștigă alegerile devine primar, iar cel de pe locul doi preia funcția de viceprimar. Atunci poate n-ar mai fi lupta aceasta între UE și Rusia, iar moldovenii ar deveni mult mai uniți. Vă rog mult să faceți publică ideea unui pensionar, care a făcut facultate, a muncit o viață și știe despre ce vorbește.

2. Poate că se va supăra pe mine candidatul Andrei Năstase, dar vreau să știți că el s-a ridicat în politică pe spinarea lui Boțan. El, când a inițiat Platforma Demnitate și Adevăr, a spus clar că va lupta cu nedreptatea din țară, dar nu va face politică. Atunci eu veneam cu apă și mâncare în Piața Marii Adunări Naționale, ca să-l ascult. Iar la urmă Năstase a luat toată smântânica și a creat un partid politic. Cum să-l stimez pe acest om, când eu trăiesc numai din pensie, dar el e așa de hapsân și are zâmbet fals? În rest, văzând fragmentarea de pe dreapta, vreau să vă spun că socialiștii gândesc mai bine. Eu îl stimez pe Plahotniuc pentru că el e un om foarte deștept. El face bani, dar măcar dă și la alții. Apoi, iată, el a spus că va susține un candidat de dreapta comun, dar ei s-au aventurat atâția în campania electorală, numai pentru a-și face reclamă. Asta-i prostie curată.

„Unii candidați nu s-au înscris în cursa electorală de bunăvoie”


Victoria Ungureanu, 65 de ani, administrator:

1. Cred că Ion Ceban nu este omul potrivit pentru funcția de primar al mun. Chișinău. El a fost atât timp în Consiliul municipal și nu a făcut absolut nimic, a stat doar și i-a sărit în cap lui Dorin Chirtoacă, iar acum se învață a citi la tribună.

2. Fragmentarea electoratului de dreapta este o mare greșeală. Dar cred că unii candidați nu s-au înscris în cursa electorală de bunăvoie. Ei sunt puși de cineva, deoarece este clar că nu au nicio șansă. În opinia mea, dacă nu se vor falsifica alegerile, Andrei Năstase are cele mai mari șanse de a câștiga. El este persoana cea mai potrivită pentru funcția de primar.

Galerie FOTO: Sandu Tarlev

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *