Penitenciarele, într-o lumină mai bună
În urma materialului „Frică, teroare și lipsă de igienă după gratii” publicat în ediția de vineri a ziarului TIMPUL, din partea Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) ne-au parvenit informații recente cu referire la situaţia din penitenciarele ţării.
Hrană satisfăcătoare
Conform DIP, ultima statistică, realizată în toamna anului 2012, în care au fost intervievaţi deţinuţii penitenciarelor de pe teritoriul ţării privind alimentaţia, prepararea hranei şi calitatea produselor alimentare, acestea au primit nota mai sus de medie, un rezultat satisfăcător al condiţiilor de detenţie, şi nicidecum faptul că administraţiile penitenciarelor nu asigură deţinuţii cu mâncare variată, iar alimentaţia deţinuţilor este asigurată de ajutoarele umanitare. De altfel, DIP precizează că 64% din intervievaţi susțin că actualele condiţii de igienă personală şi colectivă la fel sunt satisfăcătoare, 58,9% din deţinuţii intervievaţi sunt mulţumiţi de condiţiile de detenţie din penitenciarul în care îşi execută pedeapsa, 23% și-ar dori să fie transferaţi în alt penitenciar, iar 18% ar prefera să fie transferaţi în altă celulă. Rezultatele sondajelor mai demonstrează că 68,9% din deţinuţi au menționat faptul că sunt mulţumiţi de felul cum se comportă cu ei administraţia penitenciarului, iar 34% din ei au recunoscut că, uneori, chiar ei sunt generatorii acestor conflicte.
70% din deținuți, mulțumiți de activități
Supraaglomerația din Penitenciarul nr. 13 din Chișinău este explicată prin statutul de izolator de urmărire penală, iar în urma vizitei Agenţiei Protecţiei Consumatorilor la acest penitenciar a fost stabilit că alimentele sunt păstrate conform normelor stabilite, fără a se depista unele nereguli. În același timp, DIP recunoaște că construcţia învechită a penitenciarului este o problemă majoră și informează că a fost realizat un proiect de colaborare cu Banca de Dezvoltare a CoE privind construcţia unui nou penitenciar.
DIP anunță de asemenea că pentru reintegrarea deținuților în societate sunt desfăşurate diverse activităţi educative, culturale și artistice. Astfel, potrivit statisticii realizate în anul 2012, practic 70% din deţinuţi consideră că activităţile desfăşurate în penitenciar contribuie la resocializarea lor şi 61,5% din ei consideră că din tot ceea ce se face în penitenciar, activitatea socio-educativă este mai importantă.
(A. G.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!