Lumea

Pentru cine e recomandată și pentru cine nu a treia doză de vaccin Moderna sau Pfizer

Totodată, se apreciază că celelalte persoane, cu schema completă de vaccinare, au un grad de protecţie suficient de mare astfel încât să nu fie nevoie de o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 la acest moment.

„La data de 12 august, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a modificat autorizaţiile de utilizare în regim de urgenţă pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Spikevax/ Moderna, pentru a permite administrarea unei doze suplimentare la persoanele cu imunosupresie puternică, în mod special pentru cele care au suferit un transplant sau care au fost diagnosticate cu boli care generează un nivel echivalent de imunodeficienţă. Celelalte persoane care au efectuat schemă completă de vaccinare nu au nevoie de rapel”, a precizat CNCAV.

Conform sursei citate, Comitetul Consultativ al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor pentru Practicile de Imunizare din SUA se va întruni, vineri, pentru a dezbate recomandările clinice suplimentare cu privire la categoria de bolnavi eligibilă pentru doza a treia, care reprezintă un „grup mic şi vulnerabil”.
„Persoanele cu imunosupresie severă sunt predispuse la o evoluţie nefavorabilă a COVID-19 şi au în general un răspuns mai redus la vaccinare. Este de aşteptat ca acestea să fie printre primele care ar putea beneficia de pe urma administrării unei doze de rapel, la un interval de timp după vaccinarea iniţială. Din acest motiv, FDA a evaluat informaţiile cu privire la administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna acestor persoane şi apreciază că astfel imunitatea va creşte semnificativ”, a explicat CNCAV.

Reprezentanţii Comitetului au arătat că, în acelaşi timp, FDA îşi menţine poziţia anterioară – celelalte persoane, cu schema completă de vaccinare, beneficiază de un grad de protecţie suficient de mare pentru a nu avea nevoie de o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 la acest moment.
„Agenţia Europeană a Medicamentului evaluează la acest moment datele ştiinţifice şi studiile clinice disponibile în vederea autorizării administrării unei doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 anumitor categorii vulnerabile şi pentru a putea sprijini deciziile autorităţilor responsabile cu politicile de vaccinare în Statele Membre UE”, a arătat CNCAV.

Efectuarea schemei complete cu vaccinurile autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) oferă beneficiarilor protecţia maximală împotriva maladiei COVID-19. Odată cu intensificarea circulaţiei variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 în ţările UE/SEE, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (European Centre for Diseas Prevention and Control – ECDC) încurajează persoanele eligibile pentru vaccinare să înceapă şi să finalizeze în timp util schema recomandată împotriva COVID-19.

Până la 9 august 2021, în Europa, au fost vaccinate cu prima doză 50% dintre persoane, iar 42% au fost vaccinate complet, a mai arătat CNCAV.
Sursa citată a reiterat că vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, întrucât vaccinurile reduc considerabil riscul de spitalizare şi pe cel de deces, pot preveni apariţia unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2. De asemenea, vaccinurile împreună cu măsurile de protecţie non-farmaceutice sunt principala cale de a limita efectele pandemiei şi vaccinurile reduc semnificativ riscul de boală severă şi limitează răspândirea virusului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *