Social

Persoanele cu dizabilităţi – cea mai discriminată categorie de cetăţeni, expert

Mărimea pensiei de dizabilitate este sub nivelul minim de existenţă, în condiţiile în care aceste persoane au nevoie de îngrijire specială, iar veniturile pe care le au sunt foarte mici şi din această cauză trăiesc în sărăcie.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a menţionat şi alte probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, printre care lipsa accesibilităţii şi a infrastructurii sociale, incapacitatea de încadrare în câmpul muncii, lipsa asistenţei medicale adecvate.

În acest an Moldova, pentru a doua oară, a fost evaluată la ONU cum respectă drepturile omului. „Putem remarca că de această dată comportamentul instituţiilor de stat implicate în acest proces a fost unul exemplar. Însă, dacă vorbim de numărul mare de recomandări primite de Moldova, şi vorbim de peste o sută de recomandări primite din partea a diferite ţări, în diverse domenii, acest lucru denotă o problemă şi îngrijorare destul de mare, pentru că Moldova mai are foarte multe probleme la acest capitol”, a notat directorul Promo-LEX.

Ion Manole invocă lipsa unei culturi juridice în societate. „Cred că trebuie să vorbim şi despre faptul că în Republica Moldova încrederea în justiţie, mai ales în ultimul an, a scăzut foarte mult. Dacă în 2010, 25% dintre cetăţeni aveau încredere în justiţie, atunci la şase ani distanţă avem o scădere de 50%, deci 12% din cetăţeni mai au încredere în justiţie. Este un semnal alarmant pentru clasa politică, dar şi pentru puterea judecătorească”, a menţionat Ion Manole.

Cât ţine de cetăţenii din stânga Nistrului, Ion Manole a declarat că şi oamenii din această regiune nu au cum să aibă încredere în justiţie, pentru că nu există niciun remediu eficient de apărare. Potrivit lui, victimele nu pot avea o soluţionare eficientă, legală, corectă etc. pentru că nu există instrumente de control asupra acestor instituţii, nimeni nu le monitorizează, ele nu au nicio responsabilitate şi, după cum s-a văzut în multe situaţii, pot proceda aşa cum doresc – deposedează de proprietăţi oamenii, le încalcă drepturile fundamentale etc.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *