Persoanele cu dizabilităţi întâmpină dificultăţi la angajarea în câmpul muncii, ONG-uri
Deşi acum şase ani Republica Moldova a ratificat Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, care prevede asigurarea acestui drept, totuşi oportunităţile de angajare sunt limitate, iar aceasta afectează bunăstarea şi statutul lor economic .
Timp de 11 luni, 35 de ONG-uri vor desfăşura activităţi de advocacy, inclusiv pe acest segment, în cadrul Proiectului „Parteneriate pentru incluziunea persoanelor cu dizabilităţi” lansat de către Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova (AOPD).
Igor Mereacre, directorul executiv al Asociaţiei Motivaţie, a declarat, la o conferinţă de presă la IPN, că dificultăţile şi barierele legate de angajarea în câmpul muncii se trag încă din copilăria persoanei cu dizabilităţi. Potrivit lui, în majoritatea cazurilor copiii cu deficienţe sunt izolaţi. De multe ori aceştia nu pot fi incluşi în instituţiile de învăţământ, anume din motivul lipsei condiţiilor de accesibilitate, de adaptare a mediului fizic la necesităţile copilului. Infrastructura inaccesibilă este o piedică, atât în cazul copiilor, cât şi în cazul maturilor cu dizabilităţi. În condiţiile în care persoanele cu deficienţe nu au acces la educaţie, şansele de a se angaja sunt reduse practic la zero.
Directorul executiv al Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, Vitalie Meşter, afirmă că responsabilitatea de a asigura condiţii de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi este pusă exclusiv pe umerii angajatorilor, fapt care îi demotivează să angajeze persoane cu cerinţe speciale. Vitalie Meşter a mai spus că în societate există o atitudine faţă de persoanele cu dizabilităţi ca pentru persoane care beneficiază de compensaţii, însă ei sunt persoane active care pot şi doresc să devină contribuabili.
Reprezentanţii ONG-urilor afirmă că în Republica Moldova lipsesc datele statisitice cu privire la numărul de persoane cu dizabilităţi care intenţionează să se angajeze. Coordonatoarea Secretariatului AOPD, Galina Climov, a declarat că în cadrul proiectului lansat urmează să fie elaborat un studiu cu privire la piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, societatea civilă urmează să participe la elaborarea politicilor publice.
Potrivit datelor statistice oficiale, în Republica Moldova sunt cel puţin 184 de mii de persoane cu dizabilităţi.
Sursa: IPN