Persoanele cu dizabilizăţi mintale vor fi asistate în cadrul unui proiect finanţat de UE
Proiectul prevede desfăşurarea unei campanii naţionale de informare, iniţierea unei linii fierbinţi pentru sesizarea încălcării drepturilor persoanelor cu dizabilizăţi mintale, servicii de suport şi asistenţă legală, instruirea persoanelor cu dizabilităţi mintale, dar şi a personalului care lucrează cu acestea. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi acordate mini-granturi pentru organizaţiile societăţii civile din regiunile unde sunt instituţiile rezidenţiale pentru promovarea incluziunii sociale şi de nediscriminare.
Proiectul va dura trei ani şi va fi implementat în raioanele unde sunt amplasate geografic instituţiile rezidenţiale cu profil psiho-neurologic: Edineţ, Dubăsari, Hânceşti, Orhei, Soroca şi municipiul Bălţi.
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat că Moldova, ca şi alte ţări din regiune, are un trecut foarte dificil în ceea ce ţine de persoanele cu dizabilităţi mintale, pentru că au fost create instituţiile rezidenţiale în care oamenii au fost izolaţi de societate. „Ca rezultat al acestui proiect, 2300 de persoane cu dizabilităţi mintale din şase instituţii neuro-psihiatrice vor avea acces la servicii juridice şi la altă susţinere”, a spus Pirkka Tapiola.
Proiectul este finanţat în proporţie de 95% de Uniunea Europeană, iar celelalte 5% vor fi acoperite de instituţiile implementatoare: Asociaţia Keystone Moldova, Asociaţia Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Moldova.
Sursa: IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!