Artă

Personalitatea zilei. Igor Vieru, autorul tabloului „Meșterul Manole”

După absolvirea școlii primare locale, Igor Vieru trece la gimnaziul din satul vecin, Climăuți, dar din cauza crizei materiale prin care trecea familia, el este transferat într-o școală mai depărtată de satul natal. Aici el își urmează studiile, exersând în permanență pictura și studiind istoria artelor.

În 1944 Igor Vieru se întoarce în locurile sale de baștină și lucrează un timp învățător la Horodiște. Nu va lucra decât doi ani. Dorința de a deveni pictor îl determină să se înscrie direct în anul III la Școala de Arte Plastice din Chișinău la facultatea pictură. După absolvirea ei în 1949, devine profesor de desen la Școala Pedagogică din Călărași ca după doi ani să revină la Cernoleuca, unde va preda limba franceză.

În anul 1957 se stabileste cu traiul la Chișinău. Un timp lucrează la revista satirică “Chipăruș”, apoi director al Muzeului de arte plastice din Chișinău şi expert al comisiei de atestare a lucrărilor de artă pentru expoziții. Debutează în anul 1953 la expoziția republicană cu pânza “Ion Creanga ascultând poveștile lui moș Bodranga”, după care urmează: “La împărțirea pământului”, “Primăvara”, “În ajunul răscoalei”, “În satul natal”, ”Meşterul Manole” s.a.m.d. La 4 ani după debut, este primt în rândurile membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din URSS.  

Igor Vieru este considerat unul din cei mai remarcabili pictori moldoveni, alături de Mihai Grecu. 

A fost un mare îndrăgostit de folclor şi l-a valorificat în felul sau, cu multă  pasiune. I-a plăcut întotdeauna să se afle printre ţărani, înţelepciunea lor a fost materializată în pânzele sale. Se implică în  muncile de la ţară. Îi plăcea, bunăoară, să cioplească. Acum îmi dau seama cum s-a născut tripticul "Fericirea lui Ion",  care reprezintă un cioplitor în piatră care-şi ciopleşte singur destinul. Vieru a mers întotdeauna la rădăcinile neamului  nostru. Nu, nu a fost un solitar, deoarece a fost mereu alături de oameni, iar oamenii i-au fost şi ei alături. Acele rădăcini,  Igor Vieru ni le aducea că pe o pâine caldă, nouă, celor aciuaţi la Chişinău şi, apoi, modest şi blajin cum era, se retrăgea  foarte discret în Cernoleuca”, își amintește plasticianul Andrei Mudrea. 


Meșterul Manole de Igor Vieru


Poetul Grigore Vieru de Igor Vieru


Moara de vând la Cernoleuca, de Igor Vieru

Surse: Wikipedia, arta.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *