Personalitatea zilei. Pantelimon Erhan
A făcut Seminarul Teologic din Chişinău și Facultatea de Litere a Universităţii din Petrograd. A activat în calitate de profesor la Liceul Principilor din Petrograd, a fost asistent universitar. În luna iunie a anului 1917, la îndemnul preşedintelui Guvernului Provizoriu Al. Kerenski, se întoarce, împreună cu Ion Inculeţ, în Basarabia, în fruntea unui grup de activişti revoluţionari ce trebuiau să facă agitaţie în favoarea revoluţiei ruse din februarie 1917.
Este ales preşedinte al Sovietului Gubernial al Deputaţilor Ţărani din Basarabia, organizaţie ce nu accepta orientarea Partidului Naţional Moldovenesc spre o revoluţie de eliberare naţională. Prin toate mijloacele se urmarea zădărnicirea tendinţelor separatiste ale basarabenilor. În iulie 1917 susţine propunerea lui Vl. Hertza privind formarea a unui comitet pentru organizarea Sfatului Ţarii şi elaborarea unui proiect privind autonomia Basarabiei.
La propunerea lui, Sfatul Ţării l-a ales preşedinte pe Ion Inculeţ.
La 7 decembrie Sfatul Ţării îi desemnează pe Pantelimon Erhan prim-director general al republicii (cel dintâi prim-ministru al Guvernului Republicii Democratice Moldovenești (R.D.M.)). Având în vedere că unele soviete, urmând exemplul celor din Petrograd, încearcă să ia puterea în mâinile sale pe cale armată şi înlătură organele legale, Sfatul Ţării, prin Guvernul său, a cerut în decembrie ajutor militar reprezentanţilor Antantei (ce aveau reşedinţa la Iaşi), solicitând trimiterea unui regiment ardelenesc, care să stea la dispoziţia Guvernului. În ianuarie 1918, împreună cu I. Inculeţ, a fost adus în faţa unui tribunal revoluţionar, compus din reprezentanţii Frontotdelului, fiind acuzaţi de separatism şi solicitare de ajutor din partea Antantei. L-a salvat de la moarte comandantul primului regiment moldovenesc Mihail Popa.
Arestarea celor doi conducători şi judecarea lor explică intr-un fel cererea de ajutor a Guvernului R.D.M. trimisă Guvernului României, stabilit la Iaşi şi apoi protestul împotriva introducerii trupelor române în Basarabia. După numirea lui D. Ciugureanu în fruntea Directoratului General, Pantelimon Erhan rămâne în calitate de Director General la Instrucţie.
După Unire a fost director general al învăţământului in Basarabia, senator în Parlamentul Român. A fost director la Liceul B.P. Haşdeu din Chişinau.
În 1940 s-a refugiat în România, stabilindu-se cu traiul la Bucureşti, unde a trăit până la sfârșitul vieții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!